NE INTERESUJE ME ODJEK! Basara predstavio roman REKAPITULACIJA i poručio: Jedva čekam da vidim pojedince iz nove knjige na sudu
Foto: Petar Aleksić

promocija

NE INTERESUJE ME ODJEK! Basara predstavio roman REKAPITULACIJA i poručio: Jedva čekam da vidim pojedince iz nove knjige na sudu

Kultura -

U knjižari "Geca Kon" predstavljen jenovi roman "Rekapitulacija" Svetislava Basare u izdanju "Službenog glasnika". Osim autora, o knjizi je govorio i Petar V. Arbutina, izvršni direktor "Glasnikovog" sektora za izdavanje knjiga.

Svetislav Basara
foto: Petar Aleksić

Iako smisleni nastavak romana "Kontraendorfin", nagrađenog Ninovom nagradom, "Rekapitulacija" nije samo, kako navodi izdavač. "jedna od" Basarinih knjiga u kojoj možemo da nađemo sve ono što nas određuje i definiše kao njegove čitaoce: čitalačko zadovoljstvo i sunovrate izvan kauzalnosti društvene logike i pozitivističke prizemnosti, vulgarnog rijalitija vremena (i prostora) ovdašnjeg, političkog blata i ideološke izopačenosti, već je to paradigmatično delo u kome očitavamo osnove i najbolje poetičke vrednosti njegove proze.

- Da objasnim prvo sam naslov romana i korice. Na njemu je slika sunovrata Srbije i slika Uroša Predića "Siroče na majčinom grobu", koje su početkom devedesetih Večernje novosti upotrebile kao falsifikat svoje vrste za jednu lažovsku propagandu. Naoko baš vešto i simpatično. Međutim, nije, i to je ontološka katastrofa, čije posledice ćemo tek da osećamo - započeo je Basara.

Svetislav Basara
foto: Petar Aleksić

On je dodao da novo delo predstavlja kraj njegove trilogije.

- Ciklus mojih romana koji se završava ovim započeo je 2013. godine na desetogodišnjicu ubistva Zorana Đinđića i premijeri jednog filma. Slaviša Lekić ga je napravio, a pare mu je dao Vučić, a ne Demokratska stranka, da ne bude zabune. Film je bio o okolnostima koje su prethodile ubistvu Đinđića. Mene je pozvao nešto da govorim. Došao sam na tu prezentaciju. Održana je u nekoj galeriji, a tu je sada mislim seks-šop. Došao sam i sa užasavanjem shvatio da je na promociju tog filma došlo troje novinara i troje slučajnih prolaznika. Bio je to prelomni trenutak i meni je puklo pred očima. Ne radi se tu samo o Đinđićevoj tragediji već je to i naša nacionalna katastrofa. Malo ljudi shvata koliko je nebitno ne gurniti pod tepih istinu. Kad sam se vratio u selo, počeo sam da pišem roman "Gnusoba" - objasnio je književnik i kolumnista Kurira.

Svetislav Basara
foto: Petar Aleksić

Basara je tim romanom otvorio Pandorinu kutiju, koja, čini se, nije imala dno.

- U "Kontraendorfinu" sam odustao od pristojnog rečnika i poslužio se često kočijaškim, što sam nastavio i u novom romanu. Knjiga je prepuna uvreda i osmišljena tako da neke javne ličnosti presaviju tabak i podnesu tužbu. Jedva čekam da ih vidim na sudu, ali to se neće dogoditi. Ne interesuje me odjek koji će ova knjiga izazvati, već količina muka, tvz. glasne tišine. Odmah da budem vidovit. Ako slučajno ne dobijem neku nagradu, a ne znam koju bih, biće apsolutni gubitnik. Tako je bilo sa "Kontraendorfinom", sa kojim se ništa nije dešavalo sedam meseci, a onda je dobio Ninovu nagradu - zaključio je Basara.

Svetislav Basara
foto: Petar Aleksić

Arbutina: Rečnik je sočan i tačan

Petar V. Arbutina objasnio je da je "Rekapitulacija" crnohumorna perspektiva i otvorena kritika prepuna suptilnog sarkazma. - Groteska je vrlo prisutna u svim knjigama. Rečnik je sočan i tačan i vrlo dobro upakovan u književni tekst i njegova potreba da dođe do tog preobražaja sveta. Mistici govore sve što mi glasno mislimo. Poslednji dani sveta počinju sa preimenovanjem stvari - kazao je Arbutina.

Kurir.rs

Bonus video:

01:22

Rekapitulacija: Svetislav Basara najavljuje poslednju knjigu iz triologije o Ivi Andriću

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track