DOBROTVORNO VEČE ZA FRESKOPIS MANASTIRA SVETOG LUKE: Učestvuju naši glumci sa kolažom "Ne gubi se dobro kad se za dobro daje"
Foto: Damir Dervišagić, Privatna Arhiva

župa nikšićka

DOBROTVORNO VEČE ZA FRESKOPIS MANASTIRA SVETOG LUKE: Učestvuju naši glumci sa kolažom "Ne gubi se dobro kad se za dobro daje"

Kultura -

Sa blagoslovom Njegove Svetosti Arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog Porfirija i Njegovog preosveštenstva Metodija, episkopa budimljansko-nikšićkog u ponedeljak, 18. septembra 2023. godine u MTS dvorani u Beogradu održaće se dobrotvorno veče - predstava "Ne gubi se dobro - kad se za dobro daje".

Nebojša Dugalić
foto: Privatna Arhiva

uz svesrdnu sabornu pomoć mnogobrojnih pravoslavnih hrišćana i prijatelja manastira, a pre svih prof. dr Vanje Ković i prof. dr Nebojše Dugalića.

"Ne gubi se dobro - kad se za dobro daje" je slogan pod kojim se održavaju događaji putem kojih se nastoje prikupiti sredstva za freskopisanje crkve srpskog pravoslavnog manastira Svetog Apostola Luke u Župi Nikšićkoj (Crna Gora).

Nebojša Dugalić
foto: Nenad Kostić

Jedan od njih je i ovo dobrotvorno veče u kojoj će Njegovo preosveštenstvo g. Ilarion, episkop novobrdski, blagosloviti sabranje i održati uvodnu besedu, a učešće glumačkom kolažu uzeće istaknuti dramski umetnici: Nebojša Dugalić, Branislav Zeremski, Aleksandar Srećković, Andrej Šepetkovski, Nebojša Ilić, Radivoje Bukvić, Sloboda Mićalović, Ivan Bosiljčić i vokalno-instrumentalni sastav "Fenečki biseri".

Voditelj i narator biće Aleksandar Gajšek.

Manastir je nemanjićka zadužbina iz 13. veka (više puta rušena i obnavljana) koja je bila zborno mesto i duhovni stožer srpskog naroda nikšićkog kraja kroz vekove.

Pored toga, tu je bio centar pismenosti i prva osnovna škola, zatim prva bolnica u ovome kraju te mjesto u kom su živjeli i stvarali mnogi znameniti ljudi svoga vremena, od kojih je zasigurno najznamenitiji Sveti Vasilije Ostroški.

Raša Bukvić
foto: Kurir Televizija

Tokom teškog perioda komunizma ova svetinja je pretvorena u motel, a prethodno je manastiru oduzeto preko 100 hektara zemlje, 5 mlinova i vodenica, i nekoliko drugih objekata, na teritoriji Župe bez ikakve nadoknade, o čemu postoji pisana dokumentacija.

Nakon zatvaranja motela, manastir je jedno vreme bio zapustio, da bi početkom 1997. godine blagoslovom blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija i dolaskom Igumanije Efimije sa sedam sestara iz Manastira Ćelija Piperska počela opsežna obnova manastira i monaškog života.

Nebojša Dugalić
foto: Privatna Arhiva

U manastiru danas živi 27 sestara koje se bave delatnošću iz oblasti starih zanata (ikonopis, kaligrafija, ručni vez, ručna izrada predmeta od keramike, šivenje, pletenje brojanica i ručna izrada nakita) i preradom lekovitog bilja. Manastir je poslednjih 25 godina obnavljan i izgrađivan, uglavnom prodajom rukodjelja sestara monahinja, sporadičnim prilozima vernika i prijatelja manastira.

Oslikavanje manastira podrazumeva troškove (preko 300 000 evra) za koje se sredstva ne mogu sakupiti samostalnom zaradom sestara, niti povremenim prilozima vernika.

0010048550, Sveti Vasilije Ostroški
foto: Profimedia

Stoga je na predlog prijatelja Manastira započeta akcija prikupljanja sredstava "Ne gubi se dobro - kad se za dobro daje" da ova svetinja zablista lepotom fresaka te da visokom kulturom i duhovnošću bude na korist i nama i budućim pokoljenjima.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:28

Glumica Ivana Dudić pala u sevdah

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track