PRIČA O TRI SRPSKE HEROINE IZ VELIKOG RATA: Predstava "Žensko srce u šinjelu" Mirjane Karanović gostoje u Kini
Foto: Dragan Jereminov

Potresno

PRIČA O TRI SRPSKE HEROINE IZ VELIKOG RATA: Predstava "Žensko srce u šinjelu" Mirjane Karanović gostoje u Kini

Kultura -

Pozorišna predstava "Žensko srce u šinjelu" u režiji Mirjane Karanović, а po tekstu Mihajla Vitezovića, biće odigrana u subotu, 7. оktobra u Srpskom kulturnom centru "Ivo Andrić" u Pekingu.

Žensko srce u šinjelu
foto: Damir Dervišagić

Komad prati tri glumice koje prikazuju živote tri heroine – Milunke Savić, najodlikovanije žene vojnika u istoriji ratovanja, Flore Sends, jedine Britanke sa činom kapetana u srpskoj vojsci i Nadežde Petrović, slikarke, koja je napustila lagodnost svog života i vratila se u Srbiju da pomogne svom narodu.

Predstavu izvode glumice i koleginice sa klase Milana Nina Grahovac, Jovana Petronijević i Vesna Paštrović. One su na svoj način oživele žene koje su ostavile veliki pečat u srpskoj istoriji, a tokom predstave sudbina velikih heroina inspiriše i menja i same glumice.

Žensko srce u šinjelu
foto: Damir Dervišagić

Povodom gostovanja u Pekingu glumice iz predstave su istakle:

"Veoma nam je drago što će naša predstava biti izvedena u Pekingu, i smatramo da je važno da predstavnike kulturnih institucija Kine i građane Pekinga upoznamo sa životima tri veličastvene žene iz srpske istorije. Reč je o ženama dobrovoljcima u Prvom svetskom ratu koje su se istakle u najtežim trenucima za Srbiju i čuva sećanje na njih i na njihova hrabra dela."

"Žensko srce u šinjelu" premijerno je prikazana 2018. гodine, i od tada je odigrana 58 puta u mnogim gradovima širom Srbije i Republike Srpske. Na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije predstava je podržana da gostuje u Srpskom kulturnom centru u Parizu, gde je odigrana pred prepunom salom u novembru 2019.

Izvođenje predstave u Srpskom kulturnom centru u Pekingu omogućeno je uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i opštine Krupanj.

Kurir.rs

Bonus video:

03:17

GLUMCI OTKRILI ZBOG ČEGA OVA PREDSTAVA SVAKIM GLEDANJEM PRUŽA DRUGAČIJI DOŽIVLJAJ! Ovo im je dogovor iza kulisa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track