VODITELJ O BORBI S DEPRESIJOM: Teško je opisati kako to izgleda! Knjigu sam pisao da bih pomogao drugim ljudima!
Foto: Printscreen

aleksandar stanković objavio knjigu

VODITELJ O BORBI S DEPRESIJOM: Teško je opisati kako to izgleda! Knjigu sam pisao da bih pomogao drugim ljudima!

Kultura -

Depresija je kada tri meseca čekaš da ti 15 minuta bude bolje. To nije tuga zbog nesrećne ljubavi, ni loše raspoloženje zbog neke gluposti. Depresija je potreba da izađeš iz svoje kože.

Aleksandar Stanković
foto: YT Printscreen

Ovako počinje knjiga "Iz svoje kože: Život s depresijom" Aleksandra Stankovića, uglednog novinara i voditelja HRT, autora kultne emisije "Nedeljom u 2", od danas u prodaji u svim knjižarama.

Kad poznata ličnost bez zadrške govori o svojoj psihološkoj intimi, ne mareći za stigmu koja joj preti, to intrigira. Autor knjige je ogolio depresiju uz dozu cinizma, samoironije, ali i objektivne spoznaje o prirodi ovog stanja. Hrabro iskoračivši iz forme u kojoj se obično govori o depresiji, Stanković bespoštedno iznosi svoje iskustvo kako bi drugi koji pate od ove bolesti shvatili da nisu sami.

Konstakta, Aleksandar Stanković, HRT
foto: Printscreen/Youtube HRT

- Onome ko se nije susreo s depresijom teško je opisati kako to izgleda, ali pokušaću. Kada mi je bilo najgore, osećao sam se kao da imam težak oblik gripa i kao da sam pušio lošu travu. Dakle, fizička slabost, nemogućnost koncentracije, nemir, strahovi, nesanica i nedostatak apetita. Otprilike tako izgleda depresija, pa još malo gore - izjavio je za "Lagunu" Stanković.

Aleksandar Stanković
foto: Laguna

Delo je podeljeno u tri celine: prvu čine naizmenični lirski i prozni zapisi o depresiji, sledi intervju i na kraju su esencijalne informacije o ovom mentalnom stanju.

- Knjigu sam pisao kako bih pomogao drugim ljudima da osveste svoje psihičke probleme ako ih imaju i da potraže pomoć lekara, jer u većini slučajeva psihijatri i psiholozi mogu pomoći. Meni je u teškim trenucima bolesti jako puno značio kontakt sa osobama koje žive s depresijom već duže vreme i koje su sada dobro, jer to mi je davalo nadu da ću se i ja izvući iz duboke rupe u koju sam upao - rekao je Stanković i dodao:

- Nadam se da će ova knjiga pozitivno delovati na ljude koji imaju slične probleme. Osim toga, moj "izlazak iz ormara" i šira rasprava o mentalnom zdravlju možda doprinese da se okolina s više razumevanja odnosi prema ljudima s psihičkim problemima.

Konstakta, Aleksandar Stanković, HRT
foto: Printscreen/Youtube HRT

Dirljivi i intimni zapis Aleksandra Stankovića u Hrvatskoj je nedavno objavljen pod nazivom "Depra". TV zvezda rođena je 1970. u Bačkoj Topoli. Novinar je Hrvatske radio-televizije od 1985. godine. Emisiju "Nedeljom u 2" uređuje i vodi od 2000. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track