MRTVA TRKA! KO LI ĆE BITI NAŠ KANDIDAT ZA OSKARA: Ova dva filma su favoriti čitalaca Kurira
Foto: AP Chris Pizzello

pada odluka

MRTVA TRKA! KO LI ĆE BITI NAŠ KANDIDAT ZA OSKARA: Ova dva filma su favoriti čitalaca Kurira

Kultura -

Selekciona komisija Filmskog centra Srbije neće imati nimalo lak zadatak da odabere ko će biti kandidat Srbije u trci za 96. dodelu nagrada Američke akademije filmske umetnosti i nauke u kategoriji za najbolji strani film.

Heroji Halijarda, žarko Laušević
foto: Contrast Studios

Odluka se očekuje u narednim danima, a pobedi se nadaju nova ostvarenja "Heroji Halijarda" Radoša Bajića i "Čuvari formule" Dragana Bjelogrlića. Komisija u narednom periodu pogledaće i filmove "Lost Country" Vladimira Perišića, "Da li ste videli ovu ženu?" Dušana Zorića i Matije Gluščevića, "Što se bore misli moje" Milorada Milinkovića i "Oluju" Miloša Radunovića i "Indigo kristal" Luke Mahajlovića kako bi donela odluku.

Oskar
foto: EPA Caroline Brehman

Predstojeća 96. ceremonija dodele Oskara biće upriličena u Los Anđelesu 10. marta 2024. godine. Kurir je sproveo anetu, koja je trajala pet dana i ovu su rezultati.

"Indigo kristal" jedino nije bio u našoj anketi, jer nismo imali potvrdu da je stigla i njegova prijava na konkurs.

Oskar
foto: Kurir

Najviše vaših glasova 48.7 posto dobio je "Lost Country" Vladimir Perišića.

Premijera filma je održana u okviru takmičarske selekcije "Nedelja kritike" ovogodišnjeg Filmskog festivala u Kanu, na kome je debitant Jovan Ginić dobio nagradu "Otkrovenje" za najboljeg mladog glumca. Na nedavno završenom Sarajevo film festivalu Ginić je osvojio nagradu Srce Sarajeva za najboljeg glumca, a specijalno od žirija u Herceg Novom.

Lost Country, Oficijelni sajt kanskog festivala
foto: Promo

"Lost Country" prikazuje Srbiju 1996. godine, tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima. Film donosi priču mladog Stefana, koji prolazi kroz sopstvenu revoluciju, suočen sa činjenicom da je njegova majka portparolka i saučesnica korumpirane vlasti protiv koje ustaju njegovi prijatelji. Glavne uloge u filmu tumače Jovan Ginić, Jasna Duričić, Miodrag Jovanović, Dušan Valentić, Boris Isaković, Lazar Kocić, Ana Simeunović, Marija Škaričić i Pavle Čemerikić.

Heroji Halijarda
foto: Contrast Studios

Dugo vremena je vodilo ostvarenje "Heroji Halijarda", koje je na kraju dobilo 43.84 procenata, a treći su sa 4.13 "Čuvari formule".

film Čuvari formule, film Lančana reakcija
foto: Aleksandar Letić

Ljubitelje filmova ove jeseni očekuju premijere dva najiščekivanija ostvarenja domaće kinematografije - "Heroja Halijarda" Radoša Bajića i "Čuvara formule" Dragana Bjelogrlića, koje već mnogi vide kao glavne favorite. Fenomen "barbihajmer", koji je zavladao u svetu u prethodnih nedelje dana, pokazao je da je moguće da se dva bioskopska hita prikazuju u isto vreme, tako da za ova dva domaća ostvarenja neće biti zime. Ipak, kandidat može biti samo jedan.

Srpski kandidat za 95. dodelu nagrada Američke akademije filmske umetnosti i nauke u kategoriji za najbolji međunarodni film u 2022. bio je film "Mrak" Dušana Milića, koji prati nekoliko dana života jedne porodice unutar izdvojene i nezaštićene enklave na Kosovu i Metohiji.

Kurir.rs

Bonus video:

00:26

Čuvari formule premijera i Sarajevu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track