ĆERKE JAGOŠA MARKOVIĆA U SUZAMA: Potresne scene na komemoraciji slavnog reditelja, porodica nema od bola (FOTO)
Foto: Zorana Jevtić

tuga

ĆERKE JAGOŠA MARKOVIĆA U SUZAMA: Potresne scene na komemoraciji slavnog reditelja, porodica nema od bola (FOTO)

Kultura -

Reditelj Jagoš Marković preminuo je u petak u 58. godini, a njegovo matično Narodno pozorište u Beogradu danas mu organizuje komemoraciju. Veliki umetnik umro je u svojoj kući na moru, a pronašao ga je prvi komšija.

O njegovom privatnom životu malo se zna, a njegova prva supruga Aleksandra Glovacki, inače pozorišna kritičarka, dramaturškinja i urednica u redakciji kulture Radio Beograda 2, rodila mu je dvoje dece.

Jagoš Marković, komemoracija
foto: Zorana Jevtić

Iza sebe je ostavio ćerke Mariju i Teodoru. Starija je poput oca cenjena u ovim krugovima i uspešna je kostimografkinja, a mlađa je završila psihologiju. One su primale saučešća od njegovih kolega i nisu mogle da sakriju suze,

Jagoš Marković, komemoracija
foto: Zorana Jevtić

Jagoš je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu kad mu je bila samo 21 godina, u klasi prof. Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića. Međutim, prvi put je režirao sa svega 12 godina. U Narodnom pozorištu tokom karijere režirao je najznačajnije naslove svetske i domaće klasike, dela Molijera, Ljubomira Simovića, Nušića, Jovana Sterije Popovića, Euripida, ali i opere Rosinija i Verdija.

1 / 12 Foto: Zorana Jevtić

Kurir.rs

Bonus video:

00:23

Prepuna sala narodnog pozorišta na komemoraciji Jagošu Markoviću

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track