RASPISAN KONKURS ZA MEMORIJALNO TAKMIČENJE "ANDRIJA ČIKIĆ“: Mogu da se prijave deca od 10 do 18 godina sa jednom kompozicijom
Foto: Promo

divno

RASPISAN KONKURS ZA MEMORIJALNO TAKMIČENJE "ANDRIJA ČIKIĆ“: Mogu da se prijave deca od 10 do 18 godina sa jednom kompozicijom

Kultura -

Kolarčeva zadužbina je raspisala poziv za učešće na Memorijalnom takmičenju za najbolje mlade kompozitore "Andrija Čikić" u znak sećanja na mladog pijanistu i kompozitora, tragično stradalog u maju ove godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

Na konkurs, koji se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije, mogu da se prijave deca od 10 do 18 godina sa jednom kompozicijom za klavir ili bilo koji drugi harmonski instrument, u trajanju od dva do pet minuta.

Konkurs je otvoren do 22. oktobra 2023, a propozicije takmičenja su dostupne na sajtu Kolarčeve zadužbine.

Andrija Čikić
foto: Promo

Andrija Čikić je rođen 5. marta 2009. godine u Beogradu. Interesovanje za muziku je pokazivao od najranijeg detinjstva, a klavir je svirao od šeste godine.

Dobitnik je više prvih nagrada na nacionalnim i međunarodnim muzičkim takmičenjima, kao i dobitnik specijalne nagrade za izvođenje kompozicije "Burgmuller Etude D-dur" 2019. godine. Nastupao je na više koncerata i učestvovao na međunarodnom takmičenju VIRTUOZI V4+, SVIRAMO ZAJEDNIČKIM JEZIKOM. Bio je član nacionalnog žirija koji je ocenjivao izvođače na Dečjoj pesmi Evrovizije, održanoj u novembru 2020. godine.

Pored muzike, voleo je jezike, matematiku, sport, trenirao je tenis. Bavio se i fotografijom i izradom zanimljivih video zapisa. I pored mnogobrojnih angažovanja uvek je nalazio vremena za druženje sa vršnjacima.

Andrija Čikić
foto: Promo

Saglasnost za realizaciju takmičenja postignuta je na sastanku potpredsednice Vlade Srbije i ministarke kulture Maje Gojković sa upravnikom Kolarčeve zadužbine Aleksandrom Pekovićem i članom Upravnog odbora Zadužbine Radetom Vojnovićem.

Na sastanku je dogovoreno da Kolarac u saradnji sa Ministarstvom kulture realizuje ovu plemenitu ideju, što je podržao i Upravni odbor Zadužbine.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track