RADMILA BAKOČEVIĆ OTVORILA DUŠU: Kada se zavesa spusti, bila sam domaćica, majka, supruga i danas baka! To su moje NAJBOLJE ULOGE
Foto: Kurir/Denis Čeković

primadona

RADMILA BAKOČEVIĆ OTVORILA DUŠU: Kada se zavesa spusti, bila sam domaćica, majka, supruga i danas baka! To su moje NAJBOLJE ULOGE

Kultura -

U okviru manifestacije Čačak - prestonica kulture 2023, Čačanska rodna, zasluženo se na tronu našla i Radmila Bakočević, Čačanka, prof. dr emeritus, operska diva, primadona apsoluta. Od svih priznanja i titula koje je tokom briljantne karijere stekla, u prvi plan i danas stavlja ulogu domaćice, majke, supruge i bake.

Radmila Bakočević
foto: Marina Lopičić

Čuvena umetnica i danas, ništa manje, aristokratski nenametljivo pleni lepotom i otmenošću. Čačanska publika je u subotu veče gromoglasnim aplauzom pozdravila sugrađanku, primadonu, ženu koja devet decenija čvrsto stoji na zemlji, pokazujući na delu radost življenja i uspeha, a za sve to je, kako tvrdi, pelcer ponela iz grada na Moravi. Tačnije iz roditeljske kuće oca Đorđa i majke Darinke.

Povratak u zavičaj

- Najlepše se osećam kada dođem kući, a to je naše dvorište Vasovića, u Čačku, kod "Crnogorca". Iako sam, nažalost, izgubila oba brata, Dragana i Srećka Vasovića, jedan je bio direktor "Elektrodistribucije", drugi direktor "Šumskog gazdinstva", ovde i dalje imam svoj deo primarne porodice - priča Radmila okružena prijateljima i rodbinom u subotu uveče pre početka tribine koja je održana u Kulturnom centru Čačak.

Radmila Bakočević
foto: Kurir/Denis Čeković

- Ja sam u Čačku odrasla. Tu sam stekla najbolju prijateljicu, danas doktorku u penziji Amaliju Aćimović. Druženje smo započele kada smo imale šest godina. Zahvaljujući njoj i njenoj porodici, krenula sam na Muzičku akademiju. Amalijina mama tetka Ružica mi je jednom rekla: "Sine, učiteljica može biti svaka devojka koja tu školu završi, ali to što ti možeš, ne može svako" - priseća se primadona koja je Belinijevu "Normu" izvela više puta nego bilo koja druga svetska operska pevačica.

Radmila Bakočević
foto: Kurir/Denis Čeković

Put do zvezda nije bilo lak.

- Tako je 1951. usledio moj dolazak u Beograd i prijemni ispit na Akademiji. Ja sam tada primljena, ali sam najpre morala da završim srednju muzičku školu, a potom da krenem na Akademiju, otac to, naravno, nije znao. Za dve godine sam završila srednju, a za isto toliko i Akademiju - priseća se umetnica svojih početaka u prestonici.

Operska diva svetskog glasa kaže da je uticaj primarne porodice u Čačku bio presudan za sve što je u životu radila. U čačanskoj porodici se uvek znalo za red. Kasnije, ma kakve blistave uloge igrala, kada se zavese spuste, znala je da je kod kuće u porodici sa suprugom Aleksandrom i ćerkom Magdalenom čeka spokoj, kome je odmalena naučena.

- Pa da, uvek kada se zavese spuste, ja sam bivala domaćica, majka, supruga, a danas baka. To je moja najbolja glavna uloga, ona nikada ne prestaje - kaže kroz osmeh naša sagovornica.

Radmila Bakočević
foto: Dragan Kadić

Čačani pamte da je Radmila pre nekoliko godina na jednom veselju u Preljini, na opšte oduševljenje prisutnih, otpevala nekoliko starogradskih pesama. Bilo je to na venčanju unuke Ane, Draganove ćerke, koja je danas učiteljica u Berlinu i takođe talentovana za pevanje.

- Volim ja narodnu i starogradsku muziku, često rado zapevam. Čak sam za RTB snimila i ploču s brojnim numerama. Međutim, kako su me karijera i život nosili na druge strane, za to je uvek bilo malo vremena - kaže primadona.

Radmila Bakočević, Breda Kalef
foto: Damir Dervišagić

Pleni osmehom

Priznaje da kafane nikada nije volela, ovom prilikom otkriva i zašto.

- Kafana mi je uvek asocijacija na nastup, premijere, spremanje nove uloge i situaciju da zbog obaveza tog dana nemam u svojoj kući pripremljen ručak pa da tamo moram ići zbog ishrane. A znate, ja sam odrasla u jednom drugačijem vremenu, kada kafana nije išla uz devojku, pa je to tako i ostalo - priča kroz osmeh žena koja i danas pleni šarmom i prijatnošću. Žena koja je u Čačku stekla titulu dama Radmila.

Kurir.rs Denis Čeković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track