U SRBIJU STIŽE VIŠE OD 20 AUTORA I LIČNOSTI IZ SVETA KULTURE: Beograd od oktobra do decembra u znaku Francuske
Foto: Anđela Petrovski

Lepo

U SRBIJU STIŽE VIŠE OD 20 AUTORA I LIČNOSTI IZ SVETA KULTURE: Beograd od oktobra do decembra u znaku Francuske

Kultura -

Francuski institut i Ambasada Francuske najavili su danas manifestaciju "Ušće - Francuska u Srbiji", koja se održava od 4. oktobra do 15. decembra u Beogradu.

Kruna će biti programi na Beogradskom sajmu knjiga od 21. do 29. oktobra, kad će na svom štandu doneti u Srbiju duh Pariza.

Pjer Košar
foto: ATA images

- Beograd će biti mesto susreta sa više od 20 francuskih autora i ličnosti iz sveta kulture. Sajam knjiga je prilika da se još više ojačaju kulturne veze Srbije i Francuske, dok će "Ušće" ("Confluences") ponuditi različite programe na više mesta, iz oblasti književnosti, stripa, pozorišta i filma - poručio je francuski ambasador Pjer Košar.

Manifestacija će obuhvatiti specijalna vođenja kroz stalnu postavku Narodnog muzeja u Beogradu, pozorišne predstave francuskih autora u Beogradu, gostovanje francuskih umetnika na Beogradskom džez festivalu, filmski i dokumentarni program na RTS, predavanje i izložbu u Narodnoj biblioteci Srbije...

Pjer Košar
foto: ATA images

Direktor Francuskog instituta u Srbiji Stanislas Pjere istakao je da je učešće Francuske na Sajmu knjiga prilika da se prikažu sva ostvarenja francuske književnosti u različitim žanrovima i da će prisustvovati velika delegacija francuskih pisaca.

Pjer Košar
foto: ATA images

U Narodnom muzeju Srbije danas će biti organizovano stručno vođenje Dragane Kovačević kroz francusku umetnost u stalnoj postavci s početkom od 18 sati, a prisustvovaće ambasador Košar.

- Francuska umetnost najzastupljenija je u stranoj kolekciji muzeja, čuvamo 960 dela nastalih između 16. i 20. veka - rekla je Bojana Borić Brešković.

Pjer Košar
foto: ATA images

U muzeju će 12. oktobra biti organizovano vođenje na temu "Stari francuski majstori između Rima i Pariza", 19. oktobra "Tragom francuskih veza iz zaostavštine Rastka Petrovića", 2. novembra "Šarl Bodler među slikarima", 16. novembra "Dela umetnika pariske škole iz kolekcije Rastka Petrovića" i 23. novembra "Renoar, slikar bezbrižnog trenutka".

Francuska u Srbiji
foto: Anđela Petrovski

Direktor Narodnog pozorišta Svetislav Goncić najavio je bogat pozorišni program.

- Srbija i Francuska dele kulturološki prostor, a još od Dositeja Obradovića jasno je koliko je uticaj Francuske bio velik. Srbija je evropsku kulturu upoznala preko Francuske, i to prvenstveno preko književnosti i dramskih pisaca - poručio je Goncić.

Više o programu na sajtu Francuskog instituta u Srbiji.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track