KOJE SU VEZE I SLIČNOSTI PAJE JOVANOVIĆA I GUSTAVA KLIMTA? Dela dva slikara stigla u Srbiju, a neka će prvi put biti izložena
Foto: Muzej grada Beograda

U GMS se otvara velika izložba

KOJE SU VEZE I SLIČNOSTI PAJE JOVANOVIĆA I GUSTAVA KLIMTA? Dela dva slikara stigla u Srbiju, a neka će prvi put biti izložena

Kultura -

Izložba neobičnog formata "Paja Jovanović i Gustav Klimt. Jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja" biće svečano je otvorena večeras u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu. Publika će do 14. januara 2024. moći da vidi tri ženska portreta iz kolekcija GMS, Umetničko-istorijskog muzeja u Beču i galerije "Belvedere".

Odabrani radovi, od kojih će dva prvi put biti izložena u Srbiji, ukazuju na sličnosti i razlike Jovanovića i Klimta, govore o društvenom kontekstu u kom su nastajali i istovremeno povezuju muzeje iz čijih su kolekcija.

slika Dama pored kamina Paje Jovanovića
slika Dama pored kamina Paje Jovanovićafoto: Kurir sport

Reč je o Klimtovoj slici "Dama sa lila šalom", koju je Umetničko-istorijski muzej dobio pre izvesnog vremena kao donaciju, kao i o dve Jovanovićeve slike - "Bečlijki" iz zbirke galerije "Belvedere", koja je otkupljena 1905. godine sa izložbe u Kunsthaleu, te o Jovanovićevom portretu svoje supruge Muni iz zbirke GMS.

- U prostoru GMS tako će se prvi put spojiti stvaralaštvo Jovanovića i Klimta, što bi, prema navodima organizatora, trebalo da pokrene dijalog o njihovom umetničkom razvojnom putu, ali i o vezama srpske i austrijske kulture u godini koja prethodi obeležavanju 150 godina diplomatskih odnosa Srbije i Austrije. Izložba bi trebalo da pruži odgovore na pitanja na kako danas vidimo epohu koja je obeležila kraj 19. i početak 20. veka, koje su sličnosti naizgled dva različita umetnika - jednog iz Beča, drugog iz Vršca, i kako su oni spojili tri muzeja u jednom izložbenom prostoru - navodi se u saopštenju.

Gustav Klimt
Gustav Klimtfoto: Printscreen YouTube

Izložbu prati trojezični katalog u čijem sadržaju su uvodni tekstovi ministarke kulture Srbije Maje Gojković i upravnice GMS dr Tijane Palkovljević Bugarski, te raspravni tekst muzejske savetnice dr Snežane Mišić i "povremeno istinite priče" u tekstu "U salonu šešira Oskara Hutera" kustosa Nikole Ivanovića.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track