BILA JE OSUĐENA NA GODINU DANA ZATVORA: Ona je zbog Dafine umalo završila iza rešetaka, ali je kazne spasla jedna STVAR
Foto: Nemanja Nikolić

Ovo možda niste znali

BILA JE OSUĐENA NA GODINU DANA ZATVORA: Ona je zbog Dafine umalo završila iza rešetaka, ali je kazne spasla jedna STVAR

Kultura -

Ljiljana Habjanović Đurović godinama je jedna je omiljenih spisateljica s naših prostora, ponosna je Kruševljanka koja već pola veka živi u Beogradu.

Ljiljana Habjanović Đurović, Ljiljana Habjanović
foto: Nemanja Maraš

Završila je Ekonomski fakultet, ali je bila novinarka čuvenog magazina Duga. Intervjuisala je mnoge ličnosti - od Dejana Medakovića i Zorana Đinđića do Klare Mandić i Mire Marković. U vreme kada je "Dafimentbanka" bila na "vrhuncu uspešnosti" Ljiljana Habjanović je objavila tekst "Poslednji balon iz izloga" o piramidalnoj banci i zaradila – godinu dana zatvora.

"Moju kratkotrajnu novinarsku karijeru obeležili su i sudski procesi. Godine 1992, u vreme kad je Dafiment banka bila na vrhuncu uspeha, a njena vlasnica Dafina Milanović uživala u blagonaklonosti državnog vrha, čelnika finansijskih institucija i lidera opozicionih partija, objavila sam tekst u kome sam objasnila da je poslovanje piramidalnih banaka ekonomski neodrživo. Da je to prevara", ispričala je Ljiljana u ispovesti za Kurir i nastavila:

Dafina Milanović
foto: Vladimir Šporčić

"Dve godine kasnije, aprila 1994, kad je banka otišla u stečaj, Dafina je prihvatila da mi ispriča svoju priču. I još mi je dala fotografije važnih ličnosti snimljene u njenom domu i na proslavama koje je organizovala. Dala mi je i priznanice potpisane rukom moćnika koji su u stampedu podigli i svoje uloge i nenormalno visoke kamate na štetu prevarenog naroda, koji je izgubio i uloge. Ubrzo, stigle su mi tužbe od funkcionera tri tada moćne političke partije - SPS, SPO i SRS. Procesi su trajali tri godine. Bilo je mnogo teških doživljaja.

Ljiljana Habjanović Đurović
foto: Privatna Arhiva

Jednom su policajci noću došli u moj stan da me privedu. A moje dete je imalo šest godina. Nebrojeno sam se puta pojavila na sudu kao okrivljena. Dokazivala sam da sam iznela u javnost izjave relevantne ličnosti - predsednika banke. Čak se i Dafina pojavila kao svedok, i na suočenju sa jednim od mojih tužitelja. Rekla je da je sve što sam napisala istina. Uprkos tome, 1997. godine sam osuđena. Od odlaska u zatvor, kako je stajalo u obrazloženju presude, spasla me je činjenica da imam maloletno dete i da nisam ranije osuđivana".

Kurir.rs

Bonus video:

01:50

LJILJANA HABJANOVIĆ-ĐUROVIĆ: Ovo je pokušaj razaranja pravoslavlja, to traje od 17. veka!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track