BEOGRADSKA PREMIJERA PREDSTAVE PREDSTAVE ZIDANJE SKADRA: Priča o sukobima, žrtvovanju, ljubavi i stradanju U BITEF TEATRU
Foto: Slavica Dolašević

BEOGRADSKA PREMIJERA PREDSTAVE PREDSTAVE ZIDANJE SKADRA: Priča o sukobima, žrtvovanju, ljubavi i stradanju U BITEF TEATRU

Kultura -

Novu pozorišnu sezonu u Bitef teatru otvoriće Beogradska premijera plesne predstave "Zidanje Skadra" Miloša Isailovića, koja će biti izvedena 19. oktobra.

predstava Zidanje skadra
foto: Slavica Dolašević

Najveći sukob u "Zidanju Skadra", iako se u pesmi nikad direktno ne aktualizuje - je onaj između Vile i mlade Gojkovice. To je sukob epskih proporcija između pozicije koja zahteva sve i pozicije koja daje sve, svemoćnog boga i žrtvovanog sina, beskrajnih nebesa i podatne, plodne zemlje koja se bezuslovno i iznova - žrtvuje.

predstava Zidanje skadra
foto: Slavica Dolašević

U odnosu na taj sukob - svi ostali akteri su figurice na tabli za igru. Odjednom sve sitne i diskretne strategije, skrivanja, došaptavanja, ćutanja, postaju izložena, vidljiva i ljudska. I na tome je sazdana civilizacija, zakon, red, ne samo na velikim gestovima podizanja grada. Težina ovog plesnog dela oslikava se odnosima poverenja, ljubavi, nade,i stradanja zbog istih.

Oduševio publiku

predstava Zidanje skadra
foto: Slavica Dolašević

Ova plesna predstava svoju premijeru imala je u Budvi, gde je oduševio publiku.

- Očekuje nas beogradska premijera predstave Zidanje Skadra, koju smo radili u koprodukciji sa festivalom Ćirilicom iz Budve i koja je svoju premijeru imala u Budvi u avgustu. To je bio pravi pozorišni doživljaj, jer smo imali dodatne scenske efekte koje samo otvoreni prostor može da pruži: kameni zidovi dve crkve okruživali su scenu, umesto kulisa talasi mora pred nevreme silovito su udarali na obali, vetar je nosio haljine igračica, mesečina je mogla da zameni reflektore, i na kraju, u finalu predstave, pala je kiša. Zaista nesvakidašnji doživljaj koji je publika ispratila ovacijama.

predstava Zidanje skadra
foto: Slavica Dolašević

Naravno, i scena Bitef teatra ima svoju posebnu atmosferu u kojoj će ovo poetično delo sigurna sam lepo zaživeti. Drago mi je što se ove sezone kroz plesni jezik podsećamo nekih ličnosti i dela iz naše istorije, i što ih tumačimo kroz modernu vizuru. Miloš Isailović naš eminentni mladi koreograf, impresivne biografije, postavio je delo koje će sigurna sam dugo ostati na repertoaru Bitef teatra i imati lepu budućnost na scenama u regionu - rekla je umetnička direktorka Bitef dens kompanije Jelena Kajgo.

Miloš Isailović u Bitef dens kompaniji igrao je u gotovo svim plesnim produkcijama, a od 2016. godine je koreograf.

predstava Zidanje skadra
foto: Slavica Dolašević

- Punih dvanaest godina gradim sebe kao umetnika, kao koreografa i igrača, kroz rad i prijateljstvo sa Bitef dens kompanijom. Na poziv Jelene Kajgo od 2010. godine sam stalni član kompanije kao igrač. Pored više od dvadeset pet predstava kao igrač, takođe sam te srećne 2016. godine započeo svoju koreografsku karijeru sa prvencem "Dunjaluk" za koju posle i dobijam nagradu "Dimitrije Parlić" za najbolju predstavu - rekao je Miloš Isailović i istakao da su plesači Bitef dens akademije uvek vredni, talentovani i spremni za disciplinu i humor.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:07

LEPA BRENA FENOMEN: Od zvezde do USPEŠNE BIZNISMENKE! Evo kako se TRANSFORMISALA njena karijera (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track