OVA IZLOŽBA KRŠI GLAVNO PRAVILO MUZEJA: Počinju Dani Ermitraža, a posetioci će moći da dodirnu eksponate i osete duh carske Rusije
Foto: Stefan Stojanović

ne propustite

OVA IZLOŽBA KRŠI GLAVNO PRAVILO MUZEJA: Počinju Dani Ermitraža, a posetioci će moći da dodirnu eksponate i osete duh carske Rusije

Kultura -

Manifestacija od međunarodnog kulturnog značaja Dani Ermitraža počinje sutra i trajaće do 29. oktobra. Pored bogatog kulturnog sadržaja, posebnu pažnju privlače izložbe "Nevidljiva umetnost" i "Carski porcelan" u Narodnom muzeju Srbije, koje će biti dostupne posetiocima od 25. oktobra do 24. novembra.

Tokom trajanja ove manifestacije u Narodnom muzeju Srbije posetioci će imati prilike da vide retke eksponate, ali i da ostvare poseban doživljaj interakcije s njima.

- U Narodnom muzeju Srbije imamo jedinstvenu priliku da se putem izložbi "Nevidljiva umetnost" i "Carski porcelan", uz inspirativan i raznovrstan prateći program, upoznamo s dragocenom baštinom Ermitaža i novim mogućnostima doživljaja iste - istakla je direktorka Narodnog muzeja Srbije Bojana Borić Brešković.

Dani Ermitraža
foto: promo

Ermitaž, jedan od glavnih muzeja u Rusiji i u svetu, već dugi niz godina eksperimentiše sa inkluzivnim formatima.

- U Beogradu prikazujemo najnovije aspekte naše muzejske delatnosti, njen pristup životu. Pred našim očima, pored virtualnosti, rađa se nova opipljivost. Primera radi, projekat "Nevidljiva umetnost" divna je inkluzivna izložba, rezultat rada naših restauratora. Inkluzija je jedan od glavnih savremenih pravaca rada Ermitaža. Mogućnošću da fizički dodirnu eksponate, ona stvara nove senzacije za sve ljude, bez izuzetka. Druga izložba "Carski porcelan" povezana je s bogatim imperatorskim nasleđem Ermitaža, koje do danas inspiriše umetnike i dizajnere - izjavio je direktor Ermitaža Mihail Piotrovski.

Dodirnite umetnost

Inkluzivni projekat "Nevidljiva umetnost" krši glavno pravilo muzeja koje zabranjuje diranje eksponata. Ova izložba pružiće posetiocima priliku da dotaknu istoriju: drevne freske, starinske ćilime i taktilne makete drugih dela iz kolekcije Ermitaža. Prvi deo je posvećen nalazima zoroastrijskog lokaliteta Pendžikent (Tadžikistan) i iskopavanjima 5. humke Pazirika (Altajske planine, Rusija).

Dani Ermitraža
foto: Promo

Posetioci izložbe će takođe moći da vide i dodirnu reprodukovane fragmente najstarijih trenutno poznatih tepiha i figurina iz perioda IV-III veka p. n. e. s groblja Pazirik. Drugi fragment pod nazivom "Nevidljivi pomagači" posvećen je čovekovim prijateljima i glavnim pomoćnicima slepih ljudi - psima.

Brojni rariteti predstavljeni na ovoj izložbi uzeti su kao osnova za replike, zbog svoje duboke starosti praktično više i nisu dostupni javnosti, budući da se čuvaju u muzejskim depoima.

Duh carske Rusije

Izložba "Carski porcelan" u Velikoj galeriji Narodnog muzeja Srbije donosi duh carske Rusije, kroz porcelan i slike. Ovi objekti precizno su rekonstruisali profesionalni vajari i umetnici na osnovu istorijskih modela iz kolekcije Ermitraža. Eksponati koji su predstavljeni vezuju se za vladavinu gotovo svih ruskih careva, od Jelisavete Petrovne do Nikolaja II.

Dani Ermitraža
foto: promo

Uz porcelan, i likovna umetnost će biti važan učesnik u priči o carskoj Rusiji, a posetioci će imati prilike da vide portrete careva, slikovit prikaz kraljevskih rezidencija, dvorskih trpeza i proslave praznika. Svetske senzacije u Narodnom pozorištu

Povodom jubileja srpskog baleta, veka postojanja, koja se obeležava ove godine, legendarni peterburški balet Jakobson izvešće dve predstave u Narodnom pozorištu u Beogradu, večeras i sutra.

Na velikoj sceni Narodnog pozorišta pretposlednjeg dana manifestacije, 28. oktobra, nastupiće jedan od najpoznatijih baritona Rusije i svetska operska senzacija Vasilij Gerel.

Dani Ermitraža
foto: promo

Bogat kulturni program tokom vikenda će pratiti i organizovane projekcije dokumentarnih i igranih filmova u Jugoslovenskoj kinoteci, ali i masterklasovi, seminari i okrugli stolovi u Narodnom muzeju.

Ovu manifestaciju organizuju Ministarstvo kulture Republike Srbije i kompanija "Gasprom njeft".

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:15

Dani Ermitaža u Srbiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track