TADA JE CEO SVET ČUO ZA JUGOSLAVIJU! Andrić pre 62 godine dobio Nobelovu nagradu: "Moja DOMOVINA JE MALA ZEMLJA među svetovima"
Foto: Profimedia

JEDINI NOBELOVAC SA NAŠIH PROSTORA

TADA JE CEO SVET ČUO ZA JUGOSLAVIJU! Andrić pre 62 godine dobio Nobelovu nagradu: "Moja DOMOVINA JE MALA ZEMLJA među svetovima"

Kultura -

Švedska kraljevska akademija dodelila je 26. oktobra 1961. godine Nobelovu nagradu za književnost srpskom piscu Ivi Andriću. On je do danas ostao jedini naš književnik koji je dobio ovo priznanje.

Nobelov komitet nagradio je "epsku snagu pripovedanja kojom je oblikovao teme i prikazao sudbine ljudi tokom istorije svoje zemlje". Odluku o izboru laureata Nobelove nagrade iz oblasti književnosti Ivo Andrić je primio telefonom u svom stanu u Beogradu na današnjiem Andrićevom vencu.

Ivo Andrić
foto: Profimedia / KEYSTONE Pictures USA

- Nobelovu nagradu smatram kao izuzetno priznanje za celokupnu književnost moje zemlje - bila je njegova reakcija na nagradu.

Te godine u najužem izboru su, pored Andrića, bili i engleski pisci Lorens Darel i Grem Grin, Amerikanac Džon Štajnbek i Italijan Alberto Moravija.

Nagrada je Andriću dodeljena u Stokholmu 10. decembra 1961. godine, u dvorani Koncertne palate Švedske kraljevske akademije. Književnik je celokupni novčani iznost donirao bibliotekarskom fondu Bosne i Hercegovine.

Vest da je Ivo Andrić dobitnik Nobelove nagrade za književnost stavila je tadašnju Jugoslaviju u centar dešavanja. Andrić je svoju zahvalnost za ovo priznanje izrazio govorom "O priči i pričanju" čiji deo prenosimo u nastavku teksta:

Višegrad, Ivo Andrić
foto: Kurir/Z.G.

" Moja domovina je zaista "mala zemlja među svetovima", kako je rekao jedan naš pisac, i to je zemlja koja u brzim etapama, po cenu velikih žrtava i izuzetnih napora, nastoji da na svim područjima, pa i na kulturnom, nadoknadi ono što joj je neobično burna i teška prošlost uskratila.

Svojim priznanjem vi ste bacili snop svetlosti na književnost te zemlje i tako privukli pažnju sveta na njene kulturne napore, i to upravo u vreme kad je naša književnost nizom novih imena i originalnih dela počela da prodire u svet, u opravdanoj težnji da svetskoj književnosti i ona dâ svoj odgovarajući prilog.

Vaše priznanje jednom od književnika te zemlje znači nesumnjivo ohrabrenje tom prodiranju. Stoga nas ono obavezuje na zahvalnost, i ja sam srećan što vam u ovom trenutku i sa ovog mesta, ne samo u svoje ime nego i u ime književnosti kojoj pripadam, mogu tu zahvalnost jednostavno ali iskreno da izrazim."

Ivo Andrić
foto: Profimedia

Podsećamo, Andrić, koji nosi epitet jednog od najvećih jugoslovenskih i srpskih književnika, je iza sebe ostavio bogat književni opus. Kao mlad pisac objavljivao je pesme. Prvi književni rad, pesmu "U sumrak", objavio je 1911. u "Bosanskoj vili".

Književnu veličinu i priznatost u svetu Andriću je doneo prozni opus: romani "Travnička hronika", "Na Drini ćuprija" i "Gospođica", nastali 1945. godine, kao i roman "Prokleta avlija" iz 1954. godine.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track