SRBIJA I SRPSKI NAROD IMALI SU SREĆE DA IMAJU MILIĆA OD MAČVE: Velika izložba otvorena u Beogradu, a ove dame su zablistale (FOTO)
Foto: Petar Aleksić

dom jevrema grujića u beogradu

SRBIJA I SRPSKI NAROD IMALI SU SREĆE DA IMAJU MILIĆA OD MAČVE: Velika izložba otvorena u Beogradu, a ove dame su zablistale (FOTO)

Kultura -

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković otvorila je večeras u Domu Jevrema Grujića izložbu "Nebeski Milić" ističući da je ona primer kako se saradnjom više učesnika kreiraju i organizuju atraktivni kulturni događaji koji privlače brojnu i biranu publiku, ali i dobra prilika ukazivanja na značaj očuvanja kulturnog nasleđa našeg naroda i na važnost ulaganja u savremeno stvaralaštvo i produkciju.

Izložba, Milica od Macve
foto: Petar Aleksić

Izražavajući zadovoljstvo izložbom priređenom u čast nadolazećeg jubileja, devet decenija od rođenja velikog umetnika Milića od Mačve, koji je srpsku kulturu i umetnost proslavio širom sveta, Gojković je ukazala da je ovaj slikar autentičnog izraza bio jedinstven i po tome što je, ma gde god stvarao i izlagao, svoju otadžbinu i Mačvu uvek nosio u srcu. Dodala je da i danas, više od dve decenije nakon što nas je napustio, delo i dar Milića od Mačve fasciniraju poštovaoce i ljubitelje umetnosti širom sveta što potvrđuju i dve dragocene aktuelne izložbe - "Nebeski Milić" i nedavno održana izložba u Budimpešti u okviru "Srpskih dana u Mađarskoj".

Izložba, Milica od Macve
foto: Petar Aleksić

"Imamo posebnu priliku da sagledamo prvih 30 godina stvaralaštva umetnika koji je jedan od simbola srpskog slikarstva 20. veka. Duboko upijajući svet oko sebe, stvarao je remek-dela kojima je već za života stekao svetsku slavu i poštovanje. Bio je slikar nesvakidašnje mašte, koji je inspiraciju najvećim delom nalazio u srpskoj istoriji, na koju je, kao i čitav naš narod, bio izuzetno ponosan", rekla je Maja Gojković na otvaranju izložbe.

Izložba, Milica od Macve
foto: Petar Aleksić

Prema njenim rečima, koliko je bio poseban i jedinstven, svestran i višestruko talentovan, pokazuje i to što se Milić od Mačve dokazao i u arhitekturi, vajarstvu i poeziji. Podsetila je da na ovim prostorima nema puno slikara čiju karijeru je obeležilo više od 1.200 izložbi u zemlji i inostranstvu i da se, između ostalog, njegova dela čuvaju u Narodnom muzeju i Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, ali i nekim od najpopoznatijih muzeja i galerija u svetu: Ufići u Firenci, Vatikanskom muzeju, Muzeju Gugenhajm u Njujorku, Muzeju umetnosti i istorije u Ženevi i drugim.

1 / 13 Foto: Petar Aleksić

Gojković je naglasila da su, među više od 60 prisutnih Milićevih slika, brojnih ličnih predmeta, crteža i instalacija i pojedina čuvena dela, kao što su "Ponovljena prošlost" i "Posveta prahu Leonida Šejke" a da dodatnu vrednost ovoj izložbi daju dela koja su prvi put izložena u javnosti.

"Ova izložba je dobra prilika da još jednom ukažemo i na značaj očuvanja kulturnog nasleđa našeg naroda, kao i na važnost ulaganja u savremeno stvaralaštvo i produkciju. Jer, bez onoga što stvorimo danas, neće biti ni nasleđa za neke buduće generacije. Srbija i srpski narod imali su tu sreću da ne oskudevaju u vrhunskim slikarima, kakav je bio Milić od Mačve", istakla je Maja Gojković.

Izložba, Milica od Macve
foto: Petar Aleksić

Dodala je da su njegov talenat, spojen sa upečatljivom harizmom i jedinstvenim pogledom na svet i pojave u njemu podarili srpskoj i svetskoj kulturi i umetnosti renesansnu ličnost čije delo i danas zrači i privlači pažnju.

"Ministarstvo kulture aktivno radi na tome da tu privilegiju koju imamo kao narod i država, a to je da imamo izuzetno darovite slikare kao što je bio Milić od Mačve, iskoristimo za dodatnu popularizaciju i afirmaciju umetnosti", istakla je Maja Gojković.

Trudimo se, kako je rekla, da njegov i opus svih drugih velikana naše umetnosti učinimo što vidljivijim i dostupnijim najširoj javnosti.

"I ova izložba dobar je primer kako se saradnjom više učesnika, u ovom slučaju Ministarstva kulture, Doma Jevrema Grujića i porodice Stanković, kreiraju i organizuju atraktivni kulturni događaji koji privlače brojnu i biranu publiku. Ovakvim programima ne samo da odužujemo dug koji kao država i društvo imamo prema velikom slikaru, već i novim generacijama ukazujemo na značaj njegovog dela", zaključila je Maja Gojković otvarajući izložbu.

Izložba, Milica od Macve
foto: Petar Aleksić

O svom kumu je govorio i reditelj Đorđe Kadijević.

Izložbi su prisustvovali princeza Jelisaveta Karađorđević, glumice Marija Bergam, Vjera Mujović, političari Sandra Rašković Ivić i Miloš Jovanović, ali bivši ministar Milivoje Pavlović.

1 / 11 Foto: Petar Aleksić

Autorke izložbe „Nebeski Milić“ su Branka Conić, direktorka Doma Jevrema Grujića i Andrea Milojević, istoričarka umetnosti. Postavku publika može da pogleda do marta narende godine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track