Glumac Žarko Laušević preminuo je danas u 63. godini života, nakon kraće i teške bolesti, potvrdila je njegova porodica.

U svojoj bogatoj karijeri ostvario je brojne uloge, a poslednja je bila u filmu "Heroji Halijarda" Radoša Bajića. Glumac se u oktobru poslednji put poklonio publici, iako mu je zdravstveno stanje bilo teško narušeno.

poklon-halijard-10102023-0152.jpg
Antonio Ahel/ATAImages 
foto: Antonio Ahel/ATAImages

Nije želeo da propusti priliku da još jednom oseti aplauz publike, a za tu priliku je kupio i novo odelo, pisao je ranije Kurir.

- Žarko je fasciniran filmom. Gledao ga je kod kuće. Smatra da mu je to jedna od najboljih uloga u karijeri - rekao je tada Radoš Bajić za Kurir.

On je letos završio snimanje treće sezone "Kalkanskih krugova", gde tumači lik Velibora Matića.

Žarko je pre "Kalkanskih krugova" snimao film "Ruski konzul". Rad cele ekipe bio je prilagođen Lauševiću. Dan snimanja traje 10-12 sati, ali Žarko snima do pet i manji broj scena.

"Heroji Halijarda"

heroji-halijarda-4-foto-contrast-studios.jpg
Contrast Studios 
foto: Contrast Studios

Film autora Radoša Bajića je ratna drama inspirisana "Operacijom Halijard", najvećom pojedinačnom akcijom spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva.

Junak ovog veličanstvenog čina herojstva, dobročinstva i humanosti je narod u liku suvoborskih seljaka, čije tragične sudbine predstavljaju paradigmu srpske nacionalne tragedije, bratoubilaštva i ideološkog raskola. Deo ove priče je i Draža Mihailović, koga igra Nebojša Ljubišić.

Jednu od važnih uloga u ovom projektu igrao je legendarni Žarko Laušević.

heroji-halijarda-3-foto-contrast-studios.jpg
Contrast Studios 
foto: Contrast Studios

Znao sam oduvek da je Laušević veliki glumac, ali sada dok radimo, mogu i potpisati “sertifikat” sa tom tvrdnjom –bili su prvi utisci Bajića, koji je Lauševića opisao kao veoma profesionalnog kolegu, samosvojnog i izvanrednog.

Dva glumca imaju prvu saradnju u karijeri, a kada je scenario bio gotov, Bajić ga je u januaru poslao Lauševiću sa idejom da se sastanu za 10 dana i popričaju o mogućem snimanju. Ipak, Laušević se javio odmah sutra ujutru, scenario nije mogao da prestane da čita, i odmah je pristao da igra u filmu.

– Mislim da i to dovoljno govori o projektu – podvukao je Bajić za Tanjug, što je potvrdio i slavni glumac.

img20231010wa0155.jpg
Damir Dervišagić 
foto: Damir Dervišagić

Veoma me je privukla i obradovala ova priča, kao i poziv od kolege Radoša Bajića. Inače volim istorijske teme, bazirane na realnim događajima, to uvek ume i te kako da provocira – rekao je Laušević.

U centru igranog filma “Heroji Halijarda” je ratna drama inspirisana najvećom pojedinačnom akcijom spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva, poznatom pod kodnim imenom “Operacija Halijard”.

heroji-halijarda-sa-americkim-pilotom.jpg
Contrast Studios 
foto: Contrast Studios

– Uloga koju imam ovde je fiktivna, za razliku od velikog broja drugih likova u priči koji se pojavljuju kao važne istorjiske ličnosti. Tumačim oca koji ima tri sina, i kad se tako izgovori, zvuči kao početak neke lepe bajke. Ali ipak nije, jer ova bajka je vrlo surova. Jedan sin je u partizanima, drugi u četnicima, treći sa 17 godina je na putu, vuče ga život da se negde opredeli, ni sam ne zna kuda – opisao je tada Laušević.

(Kurir.rs)

Bonus video:

Kurir Žarko Laušević posle premijere filma