"POZVAO ME IZ AMERIKE, ZAMOLIO DA DOĐEM DO KAFANE" Pavle Mensur o poznanstvu s Lauševićem: Evo šta je uradio za mlađeg kolegu
Foto: Zorana Jevtić, Damir Dervišagić

PRELEPO

"POZVAO ME IZ AMERIKE, ZAMOLIO DA DOĐEM DO KAFANE" Pavle Mensur o poznanstvu s Lauševićem: Evo šta je uradio za mlađeg kolegu

Kultura -

Vest o smrti glumca Žarka Lauševića potresla je region, a mnogi ljudi su se već oprostili od njega preko društvenih mreža. Brojne kolege su se oglašavale i govorile o uspomenama koje su podelile sa ovom legendom glumišta.

O tome koliko je Žarko bio veliki čovek i svedoči iskustvo Pavla Mesnura, mladog glumca, koji će Lauševića zauvek pamtiti.

Pavle Mensur, film Usekovanje
foto: Damir Dervišagić

- Žarka Lauševića sam upoznao kao srednjoškolac 2015. godine u kafani Manjeż. Sedeo sam sa njim neko vreme, presrećan što sam konačno dobio priliku da upoznam svog filmskog heroja kom sam se toliko divio. Pričali smo o raznim stvarima, a on me je vrlo fokusirano slušao šta sam imao da kažem na svaku temu, to me je fasciniralo. Ta iskrenost i dobronamernost koja je od prvog momenta kada sam ga video zračila iz njega. Jedan klinac, jedan slobodno mogu reći FAN, ga u kafani za stolom davi po verovatno sedamsto hiljaditi put na iste teme kao i svi ostali koji su pratili njegov rad i divili se njegovoj glumačkoj veličini, a on je slušao. Jednog momenta smo došli na temu fakulteta i ja sam mu rekao da mi je želja da upisem glumu na FDU. Onda je on meni ispricao kako je - pre upisa na isti fakultet, upoznao velikog Branu Petrovića, čiju je poeziju mnogo voleo da čita. Na rastanku Brana mu je poklonio svoj Zippo upaljač, kao sećanje na njega i njegove želje da uspešno upise glumu i ostvari svoje snove. Nakon toga smo nastavili da sedimo jos neko vreme, a pre nego što sam se zahvalio i ustao od stola, rekao mi je onako neobaveznim tonom da mi želi mnogo sreće i da se nada da će do njega doći lepe vesti. Prošlo je pune tri godine, a ja ga nikada posle te večeri nisam video ili čuo. Izašao sam na prijemni, upisao glumu i posle samo jednog dana mi je zazvonio telefon na kom je bio pozivni broj iz Amerike. Javio sam se zbunjen, jer tamo nemam nikoga, a sto bi rek'o Bajaga sa druge strane žice i brate da mi vidiš lice faking Žarko Laušević! Rekao mi je da je tražio moj broj telefona jer već nekoliko dana proverava sajt fakulteta i da je pročitao listu na kojoj je bilo moje ime.

Žarko Laušević
foto: Dragana Udovičić

Nakon tri godine i svih svojih životnih komplikacija setio se nečega što sam i ja sam zaboravio. Zamolio me je da za dva dana dodjem do Manježa jer želi da mi čestita. Nastavak verujem da možete i da pretpostavite.... Čovek mi se izvinjavao što u Americi nisu mogli da ugraviraju latinično Š pa je morao da napise SH.. Posle toga smo snimili zajedno tri serije i jedan film. Snovi su mi se ostvarili, a on je bio jedna od mojih najvećih motivacija da izguram to sto sam zacrtao, prvi mi je dao vetar u ledja kada su mnogi sumnjali u mene. Stvari koje sam od njega naučio o poslu i životu su stvari koje ne bih menjao ni za šta na svetu. Šmekeru, hvala ti za sve. Hvala za svaki sekund koji si mi posvetio. Neću te nikada zaboraviti. Nadam se da ćeš gore konačno pronaći svoj mir.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:44

Žarko Laušević posle premijere filma

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track