SERIJAL KRATKIH DOKUMENTARNIH FILMOVA O PRVOM SVETSKOM RATU: Dokaz junaštva i slave naše vojske i svedočanstvo njene borbe
Foto: Screenshot Youtube

ne propustite

SERIJAL KRATKIH DOKUMENTARNIH FILMOVA O PRVOM SVETSKOM RATU: Dokaz junaštva i slave naše vojske i svedočanstvo njene borbe

Kultura -

Povodom obeležavanja 16. novembra Dana Kopnene Vojske i godišnjice početka Kolubarske bitke, jedne od najvećih pobeda u srpskoj vojničkoj istoriji i 75. godišnjice postojanja Vojnofilmskog centra „Zastava film“, predstavljamo serijal od 60 kratkih dokumentarno-edukativnih filmova – minijatura na temu Prvog svetskog rata.

Počev od 21. novembra svakodnevno će objavljivati po jednu novu epizodu iz serijala.

Prvi svetski rat
foto: Profimedia

Projekat „Minijature“ rediteljke Slađane Zarić nastao je u produkciji „Zastava filma“ u saradnji sa našim eminentnim istoričarima dr Miletom Bjelajcem, direktorom Instituta za noviju istoriju Srbije, dr Aleksandrom Životićem, redovnim profesorom na Filozofskom fakultetu u Beogradu, dr Božicom Mladenović, redovnim profesorom na Departmanu za istoriju Filozofskog fakulteta u Nišu (nedavno preminula) i pukovnikom dr Daliborom Dendom, naučnim saradnikom i istoričarem u Institutu za strategijska istraživanja Univerziteta odbrane. Direktor fotografije bio je Žarko Pekez.

Prvi svetski rat
foto: Profimedia

Projekat „Minijature“ ima za cilj negovanje kulture sećanja na ličnosti i događaje iz savremene nacionalne i vojne istorije. U njemu se na naučno utemeljen i zanimljiv način pripoveda o dramatičnim političkim okolnostima koje su prethodile, do tada najvećem sukobu u istoriji civilizacije i stradanju slobodoljubivog srpskog naroda i njegove vojske od 1914. do 1918. godine. Dokumentarni video sadržaji koje predstavljamo javnosti jesu dokaz junaštva i slave naše vojske i svedočanstvo njene presudne uloge u borbi za opstanak i razvoj moderne srpske države.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track