LAUŠEVIĆEVA VELIKA ŽELJA JE BILA DA GA OVAKO ISPRATE NA VEČNI POČINAK: Porodici u amanet ostavio da mu ispune POSLEDNJU VOLJU
Foto: Beta/Milan Obradović, Kurir

evo šta je želeo

LAUŠEVIĆEVA VELIKA ŽELJA JE BILA DA GA OVAKO ISPRATE NA VEČNI POČINAK: Porodici u amanet ostavio da mu ispune POSLEDNJU VOLJU

Kultura -

Tihi odlazak glumca Žarka Lauševića, koji je izgubio bitku s teškom bolešću u sredu u 63. godini, potresao je region. Život je proveo povučeno, bez preteranog eksponiranja u medijima, a kako saznajemo od prijatelja i kolega, dramski umetnik izrazio je želju da tako bude i ispraćen u večnu kuću.

žarko Laušević
foto: Dragana Udovičić

Glumac je ostavio u amanet svojoj porodici da bude kremiran i da njegov ispraćaj bude u Beogradu. Insistirao je da sahrana prođe bez velikih ceremonija i govora, u najužem krugu bliskih ljudi, potvrdio je izvor za Kurir. Laušević, koji je rođen na Cetinju, najveći deo svoje karijere proveo je vezan za Beograd, te ne čudi njegova želja.

Povezanost

Posebna veza glumca i Beograda često se komentarisala, budući da je rođeni Cetinjanin, o čemu je jednom prilikom govorio.

Žarko Laušević, iz predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Teroristi
foto: arhiva JDP

- Za mene u Beogradu tvrde da sam Crnogorac. U Crnoj Gori kažu - Beograđanin. Otac, eto, naučno dokazuje da smo Srbi. A ja, kao Cetinjanin, zebem od mnogo mišljenja. Volim i da svima dam za pravo. Volim i kad me nađu još negde. A najvolim kad me nema nigde - objasnio je ranije Žarko.

U čast dramskog umetnika biće održana komemoracija, na kojoj će govoriti prijatelji i kolege, a svi poštovaoci njegovog lika i dela moći će da se oproste od njega. Datum i vreme naknadno će saopštiti Jugoslovensko dramsko pozorište, koja je bila njegova matična scena od 1982. godine, kada je otpočela njegova bogata karijera, do 1994.

Pozorište

U svojoj bogatoj karijeri ostvario je brojne role, kojima se zlatnim slovima upisao u istoriju domaće kinematografije. Prvu ulogu na sceni matičnog JDP ostvario je 1981. godine u predstavi "Raskršće".

Žarko Laušević, iz predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Baal
foto: arhiva JDP

Na ovoj sceni zaigrao je u brojnim ostvarenjima, a među brojim naslovima izdvajaju se role u "Hrvatskom Faustu", "Mukama po Živojinu", "Kolubarskoj bici", "Baalu", "Valjevskoj bolnici", "Pozorišnim iluzijama", "Lažnom caru Šćepanom Malom" i mnogim drugim.

Nastupao je na brojnim beogradskim i jugoslovenskim scenama u predstavama kao što su "Gorski vijenac", "Romeo i Julija", "Original falsifikata", "Mala, Čaruga", "Mačka na usijanom limenom krovu", "Čekajući Godoa", "Sveti Sava", "Kanjoš Macedonović".

Žarko Laušević, iz predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Valjevska bolnica
foto: arhiva JDP

Svakoj ulozi doneo je svoju čar, što je publika prepoznala te je bio ovenčan i brojnim uglednim priznanjima u svetu glume. Sterijinu nagradu donela mu je uloga u predstavi "Sveti Sava". Podsetimo, zbog ove role dobijao je otvorene pretnje smrću, što je mnogo uticalo na njegov životni put.

Film

Pored pozorišta, veliki trag ostavio je i na filmskom platnu, te je zbog role u ostvarenju "Oficir s ružom" nagrađen Zlatnom arenom u Puli i nagradom Car Konstantin u Nišu. Na festivalu u Nišu dobio je još dve nagrade Car Konstantin - za uloge u filmovima "Dogodilo se na današnji dan" i "Oktoberfest", a naznačajniju nagradu festivala, gran-pri Naisa dobio je za filmove "Bolje od bekstva" i "Smrdljiva bajka".

Žarko Laušević, Maja Mitić, glumica iz filma Šmeker
foto: Privatna arhiva

Pored glume, veliki talenat pokazao je i u literarnom smislu, objavivši četiri knjige - "Godina prođe, dan nikad", "Druga knjiga", "Sve prođe, pa i doživotna" i "Padre, idiote". U ovim delima, koja su izazvala veliko interesovanje javnosti, glumac je iskreno i bez zadrške govorio o svom životu, te poštovaocima svoje umetnosti dao uvid u sve ono što ga je tištilo godinama.

(Kurir.rs)

Štampano izdanje 17.11.2023.
foto: Kurir

POKLON METALNO RENDE plus dodatak TV Ekran! U petak, 17.novembra, uz kupljeno izdanje dnevnih novina Kurir!

poklon, TV Ekran
foto: Kurir

U petak, 17. novembra, samo u KURIRU dobićete na poklon METALNO RENDE. Uz to vas čeka dodatak TV Ekran.

Rende koje ćete dobiti napravljeno je od nerđajućeg čelika i idealno je za rendanje svih vrsta sireva, kao i voća i povrća. Praktično je i ne zauzima mnogo prostora tako da ga možete odložiti u fioku ili okačiti na zid.

Uživajte kuvajući, pravite čaroliju i obradujte svoju porodicu raznovrsnim jelima, a mi smo tu da vas obradujemo uvek korisnim i lepim poklonima!

Dodatak TV Ekran:

Slaven Došlo: SVE IMA SVOJE PRAVO VREME Rola u seriji “Deca zla” kruna je detegodišnje karijere ovog glumca ostvarene pred kamerom, pa se tim povodom prisetio i sjajnih početaka, koji su ga poveli do Pule i Kana

Bojana Stefanović: Saradnja sa Mirom Joković nije posao, to je master-klas

Jovanka Keser: Šou-program “Rame uz rame sa Draganom” sinonim je modern igre

Bonus video:

00:44

Žarko Laušević posle premijere filma

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track