"BOG JE NJIH KAZNIO MOJOM RUKOM, A MENE NJIHOVIM GLAVAMA": Laušević u sudnici hteo da uradi još jednu stvar, ali nije imao prilke!
Foto: Printscreen/YouTube

foto

"BOG JE NJIH KAZNIO MOJOM RUKOM, A MENE NJIHOVIM GLAVAMA": Laušević u sudnici hteo da uradi još jednu stvar, ali nije imao prilke!

Kultura -

Glumac Žarko Laušević preminuo je juče, nakon teške bolesti, a njegova smrt potresla je sve koji su ga poznavali.

Njegovu karijeru na duže vreme je prekinula tragedija od koje se glumac nikada nije oporavio, a o kojoj je iskreno pisao u tri knjige sa zajedničkim podnaslovom „Dnevnik jedne robije“.

Žarko Laušević
foto: Dragana Udovičić

On je, u noći između 30. i 31. jula 1993. godine u jednom podgoričkom kafiću usled tuče usmrtio dva mladića i ranio trećeg. Za dvostruko ubisto najpre je osuđen na 13 godina robije, a kaznu je služio u Spužu i Požarevcu.

Njemu je u februaru 1998. godine od strane Saveznog suda presuda preinačena na četiri godine zatvora zbog „dvostrukog ubistva u prekoračenju nužne odbrane“. Kako je do tada već odslužio četiri i po godine, pušten je na slobodu, a ubrzo se odselio u Njujork.

- Nisam izgovorio svoju završnu reč na ovom poslednjem suđenju. A hteo sam ponovo da kažem tim unesrećenim porodicama da shvate, ako mogu, koliko sam svestan zla koje sam im naneo, tragedije koju su doživeli i koju doživljavaju - rekao je on medijima pre nego što je otišao u inostranstvo, prenosi „Politika“.

- Znam da bol ne čuje, ali ne bi bilo od mene srećnijeg čoveka na kugli zemaljskoj da se to nije desilo, da sam mogao drugačije… U crkvi uvek upalim tri sveće: za oca i njih dvojicu. Mora biti da smo nešto teško zgrešili sva trojica. I njih dvojica i ja, pa nas je Bog tako sastavio: da njih kazni mojom rukom, mene njihovim glavama… - dodao je Laušević.

Žarko Laušević
foto: Printscreen/YouTube

Vrhovni sud je 30. marta 2001. godine tu odluku poništio i preinačio je na 13 godina zatvora.

Trećeg jula 2009. godine je saopšteno da je Laušević uhapšen u SAD jer je tamo boravio bez vize i da se razmatra njegova ekstradicija Srbiji, po međunarodnoj poternici koja je raspisana 2002. na zahtev Trećeg opštinskog suda u Beogradu. Ipak, 14. septembra sud u Njujorku doneo je odluku o ukidanju pritvora Lauševiću.

Lauševića je 2011. godine pomilovao tadašnji predsednik Republike Srbije Boris Tadić, na osnovu bilateralnog sporazuma između Srbije i Crne Gore koji predviđa da osuđeni izdržava kaznu u zemlji čiji je državljanin.

(Kurir.rs/Nova.rs)

Bonus video:

00:44

Žarko Laušević posle premijere filma

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track