U GODINAMA KOJE SU PROLAZILE JE BOLOVAO! Gorica Popović podelila emotivna sećanja: "Laušević se razlikovao od beogradske dece"
Foto: Dragana Udovičić, Nemanja Nikolić

glumica za kurir

U GODINAMA KOJE SU PROLAZILE JE BOLOVAO! Gorica Popović podelila emotivna sećanja: "Laušević se razlikovao od beogradske dece"

Kultura -

Nakon tužne vesti da nas je zauvek napustio glumac Žarko Laušević neverica među onima koji su ga poznavali ili samo prosto bili poštovaoci njegovog lika i dela ne jenjava.

Jer, nekako, samo je on umeo da stvara likove koji su ostavljali neizbrisiv trag u domaćoj kinematografiji. Toga nije ni bio svestan kad je upisao studije glume 1978. godine u klasi profesora Minje Dedića, gde je brusio svoj talenat. Bila je to klasa "visokog rizika", kako su ih kolokvijalno u tom trenutku nazvali.

Te godine asistent profesoru Dediću bila je glumica Gorica Popović. Svoja sećanja o klasi s koje su joj studenti kasnije postajali kolege, kao što je bio slučaj sa Žarkom u filmu "Boj na Kosovu", ova dramska umetnica otkriva za Kurir.

- Ovo je veliki gubitak za sve nas. Žarka sam upoznala kada je došao na studije glume u Beograd. U to vreme sam bila asistent profesoru Minji Dediću, koji je predvodio sjajnu klasu, na kojoj su, pored Lauševića, bili i Sonja Savić, Zoran Cvijanović, Svetislav Bule Goncić, Suzana Petričević, da ne nabrajm dalje, izostaviću nekoga. Bila je to sjajna klasa - počinje setno Gorica.

Gorica Popović
foto: Ana Paunković

Onome što je publika oduvek primećivala, a to je da se Laušević, osim svojim talentom, od drugih izdvajao i posebnim šarmom i tajanstvenošću svojstvenom melanholicima, Gorica dodaje još nešto:

- Žarko je bio izuzetan. Bio je vukovac, došao je iz Crne Gore. Razlikovao se od beogradske dece. Bio je vredan i posvećen, izuzetno skroman i ozbiljan čovek - priča dalje glumica, osvrnuvši se pritom i na tragičan događaj iz njegove biografije koji mu je u sekundi preokrenuo život.

Miloš Obilić, žarko Laušević
foto: preentscreen/Youtube

Godine 1993. prvostepenom presudom osuđen je na 13 godina zatvora. Brojni su svedoci koji danas ponavljaju kako je umetnik do poslednjeg daha proživljavao iznova taj dan koji ga je obeležio.

Povratkom pred kamere pre više od decenije napravio je još nekoliko uloga koje su samo potvrdile njegov status velikog glumca.

- Njegova tragedija je bila strašna. U godinama koje su prolazile nakon toga bolovao je taj strašni događaj. Drago mi je što je poslednjih godina napravio fantastične, antologijske uloge. Duboko žalim zbog njegovog odlaska - zaključila je Gorica.

Žarko Laušević
foto: Dragana Udovičić

Komemoracija Žarku Lauševiću održaće se u ponedeljak u 11 časova u njegovom matičnom Jugoslovenskom dramskom pozorištu, nakon čega će biti organizovan ispraćaj za kremaciju na Novom groblju u Beogradu sa početkom u 14 časova.

Nataša Ninković o Lauševiću

Glumica Nataša Ninković, koja je sa Lauševićem delila kadar u seriji "Kalkanski krugovi", oprostila se od kolege.

Kalkanski krugovi
foto: Firefly Production

- Otišao je još jedan od stubova i čuvara naše profesije. Jedan pred čijim smo se darom i umećem klanjali ili užarili naše dlanove tapšući mu. Pred čijom smo rečju utihnuli i postajali pažljivi slušaoci, nadajući se da ćemo i mi jednog dana umeti tako duboko zaroniti. Jedan pred čijim smo pogledom želeli da budemo bolji nego što jesmo - napisala je Ninkovićeva i dodala:

Kalkanski krugovi
foto: Firefly Production

- Veliki Žarko, sa kojim sam pre dve godine prvi put stala u kadar i celu noć nisam spavala od treme i uzbuđenja što snimam sa svojim omiljenim glumcem, plašeći se da neću umeti, da ću nešto zabrljati. I kad je krenuo kadar, dovoljan je bio pogled u njegove oči da se prepustim, da zaboravim na svaki strah, da se potpuno oslobodim, čak i da improvizujem i otputujem tamo gde je trebalo. Putuj sa anđelima, dragi naš Žarko - zaključila je Nataša.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:44

Žarko Laušević posle premijere filma

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track