"ŽARKO JE BIO SAV IZOBLIČEN" Voja Brajović o poslednjem susretu s Lauševićem i njegovim zatvorskim danima: "Hteo je da sakrije..."
Foto: Ana Paunković, Dragana Udovičić

"BIO je potpuno skrhan"

"ŽARKO JE BIO SAV IZOBLIČEN" Voja Brajović o poslednjem susretu s Lauševićem i njegovim zatvorskim danima: "Hteo je da sakrije..."

Kultura -

Voja Brajović je ispričao da je Žarko Laušević bio slomljen, ali da nije hteo to da pokaže pred njim i koleginicom Merimom Isaković, sa kojom je došao da mu pruži podršku nakon stravičnog događaja.

Kolega i prijatelj Žarka Lauševića, Voja Brajović, govorio je o njihovom poslednjem susretu. On je jedan od retkih koji ga je svojevremeno posetio u zatvoru, i to samo nekoliko dana nakon tragičnog događaja, čega se prisetio i ovom prilikom.

Žarko Laušević
foto: ATAImages

- Poslednji put smo se videli pre jedno pola godine. Radili smo na istom projektu - "Vreme smrti". Žarko je glumio Živojina Mišića, a ja sam igrao ulogu Radomira Putnika. Mi smo se dugo družili, a odlazio sam i u posetu kod njega u zatvor onih dana, kada se desila antologijska tragedija za njega - rekao je Voja za portal Republika.

Branko Cvejić, Komemoracija, JDP, Voja Brajović
foto: Stefan Stojanović Mondo

Inače, u tih kratkih pet minuta, koliko je trajala poseta, samo nekoliko dana nakon što je Žarko uhapšen zbog ubistva, dvoje kolega mu je pružilo podršku u momentima kada više nije ličio na sebe. Brajović ga je tada posetio zajedno sa koleginicom Merimom Isaković, a kako je otkrio, razgovarali su s Lauševićem samo o porodici i predstavama u kojima nije mogao da igra.

Žarko Laušević i Merima Isaković
Žarko Laušević i Merima Isakovićfoto: Facebook/Godina prodje,dan nikad - Žarko Laušević

U posetu u zatvor Spuž otišli su na Meriminu molbu, a omogućeno im je da u prisustvu istražnog sudije Tomislava Vešovića posete Žarka. Brajović je posle tog susreta rekao da je Žarko bio skroz izobličen, a da je Lauševićeva skromnost bila što svoje probleme nije želeo da prenosi na druge.

- Žarko je potpuno skrhan - rekao je Voja u intervjuu za dnevni list Borba 6. avgusta 1993, te naglasio:

Žarko Laušević
foto: Zorana Jevtić

- Video sam jednog čoveka koji je slomljen, jako izobličen, sa tragovima borbe na licu, nogama. Žarko je pokušao da prikrije povrede. Bila je tu i Merima i nije hteo da nas gane.

Kako njegove kolege kažu, Laušević će među prijateljima i u javnosti ostati upamćen po skromnosti, koju je celog života negovao. Nije voleo da se piše o njemu, skrivao se od očiju javnosti, a onima koji su ga najbolje poznavali svoje probleme nije nametao.

(Kurir.rs/ Republika)

Bonus video:

04:45

VOJA BRAJOVIĆ SE POTRESNIM REČIMA OPROSTIO OD VLASTE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track