OVI FILMOVI SU ZABRANJIVANI I OPSTRUISANI: Od danas multimedijalna izložba dela Miodraga Miće Popovića u Jugoslovenskoj kinoteci
Foto: Arsenije Jovanović

EVO KAD ĆE BITI PRIKAZANI

OVI FILMOVI SU ZABRANJIVANI I OPSTRUISANI: Od danas multimedijalna izložba dela Miodraga Miće Popovića u Jugoslovenskoj kinoteci

Kultura -

Multimedijalna izložba "Filmsko platno Miće Popovića" (1923-1996) biće otvorena danas u Jugoslovenskoj kinoteci, u godini u kojoj Srbija obeležava stogodišnjicu rođenja tog slikara jednog od najznačajnijih srpskih ;umetnika.

Njegov biman i raznovrstan stvaralački opus obuhvata i njegova ništa manje značajna dela u domaćoj kinematografiji, nastala između 1964. i 1970. godine, navela je Kinoteka na svom sajtu.

Mića Popović, Loznica, slikar, manifestacija
foto: Promo

Filmovi "Čovek iz hrastove šume" (1964), "Roj" (1966), "Hasanaginica" (1967), "Delije" (1968), "Burduš" (1970) i "Prirodna granica" (1970), nekada klasifikovani u "crni talas", zabranjivani ili na različite načine opstruisani u distribuciji, zauzimaju visoko mesto u istoriji srpskog filma.

To su ostvarenja različite tematike koja se bave moralnim pitanjima, rafiniranom psihološkom studijom likova, poseduju visoko izraženu likovnu estetiku.

Mića Popović
foto: Miodrag Đorđević

Po rečima autorke postvake Irine Kondić, izložba sadrži filmske materijale koji se čuvaju u Arhivu Jugoslovenske kinoteke i materijale koje je porodica Popović ustupila Jugoslovenskoj kinoteci.

Svih pet Popovićevih igranih filmova koje je snimio za svega nekoliko godina biće prikazano od podneva do večeri u petak, 24. novembra.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

01:25

Dado Polumenta ocekuje da film bude kao film o Tomi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track