GOTOVO JE S NACIONALNIM KINEMATOGRAFIJAMA! NAS RAZUMEJU I STRANCI: Vladimir Perišić pred otvaranje Festivala autorskog filma
Foto: Promo/Filip Olćan

Uskoro i u bioskopima

GOTOVO JE S NACIONALNIM KINEMATOGRAFIJAMA! NAS RAZUMEJU I STRANCI: Vladimir Perišić pred otvaranje Festivala autorskog filma

Kultura -

Ovogodišnji 29. Festival autorskog filma otvoriće u petak veče u MTS dvorani ostvarenje "Lost Country".

Lost country, Vladimir Perišić, Jovan Ginić
foto: Nenad Kostić

Novi film Vladimira Perišića prikazuje Srbiju 1996. godine, tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima. Radnja prati priču mladog Stefana, koji prolazi kroz sopstvenu revoluciju, suočen sa činjenicom da je njegova majka, koju tumači Jasna Đuričić, portparolka i saučesnica korumpirane vlasti protiv koje ustaju njegovi prijatelji.

Lost Country
foto: Promo

- Postojala je potreba da se istorija devedesetih napiše, pa da ispričam ovu priču. Film sam radio kao politički triler. Kroz tri generacije pričam priču o levičarskoj utopiji i zbog toga sam filmu dao ime "Lost Country" - istakao je reditelj Vladimir Perišić.

Osvrćući se na veliki uspeh koji je ovo ostvarenje postiglo u svetu, reditelj je istakao da se nazire kraj podelama.

- Gotovo je s nacionalnim kinematografijama. Naš film razumeju stranci - objasnio je Perišić.

Vladimir Perišić
foto: Nenad Kostić

Reditelj je objasnio i sam nastavak ove fiktivne priče.

- Scenario je kod mene samo predložak za film. Provodio sam vreme sa naturščicima i ponovo sam pisao dijaloge nakon razgovora s njima. Glumci nisu čitali scenario, već sam im objašnjavao scene koje bismo snimali taj dan. Ovaj film se mnogo razlikuje od mog prethodnog. "Ordinary People" je rađen kao neka vrsta fenomenološkog opisa i kliničke slike jednog zločina. U pitanju je jedna vrsta emocionalne glasifikacije. Lik koji sam pratio je neko s kim nisam mogao da se identifikujem. Mesto gledaoca koje film nudi je neka vrsta provokacije. S druge strane, film "Lost Country" radio sam sa puno ljubavi prema ovim mladim ljudima koji su sa nama. Ako nekome dugujem taj film, dugujem ga njima. Uspeli smo da napravimo tačnu sliku mladosti, koja nije viđena u društvu, i nadam se da se oni u njoj prepoznaju - objasnio je reditelj na konferenciji za medije.

Lost country, Jovan Ginić
foto: Nenad Kostić

Naturščik Jovan Ginić, koji u ovom ostvarenju tumači glavnog junaka, već je oduševio publiku u Kanu, gde je ovaj film premijerno prikazan i nagrađen priznanjem "Otkrovenje", koju najboljem mladom glumcu festivala dodeljuje fondacija "Luj Roderer" i Srce Sarajeva za najboljeg glumca na Sarajevo film festivalu. Kako kaže, film ga je spasao škole, ali samo nakratko.

00:34

Jovan Ginić o filmu Lost Country

- Film je prelepa stvar koja mi se desila u životu. Mislim da se niko od nas u nije njemu pojavio slučajno. On me je izvukao četiri meseca iz škole i zbog toga moram posle konferencije da se vratim u školu - istakao je uz osmeh Ginić, koji ima sjajne partnere u kolegama Ani Simeunović, Miodragu Jovanoviću i Lazaru Kociću.

Lost country, Vladimir Perišić, Jovan Ginić
foto: Promo/Filip Olćan

Film će od 30. novembra biti u domaćim bioskopima, nakon velikog uspeha u Francuskoj i Švajcarskoj.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track