POČELA SANACIJA SPOMEN - MUZEJA NADEŽDE I RASTKA PETROVIĆA: Za radove 64,3 miliona dinara, a izabran je dan prepun SIMBOLIKE
Foto: fonet Marko Dragoslavić

Lepe vesti iz Ministarstva kulture

POČELA SANACIJA SPOMEN - MUZEJA NADEŽDE I RASTKA PETROVIĆA: Za radove 64,3 miliona dinara, a izabran je dan prepun SIMBOLIKE

Kultura -

U Beogradu je danas počela sanacija i adaptacija Spomen-muzeja Nadežde i Rastka Petrovića, ukupno vredna 64,3 miliona dinara, prenosi Beta.

Spomen-muzej Nadežde i Rastka Petrovića, Nadežda Petrović, Kuca Rastka Petrovica
foto: fonet Marko Dragoslavić

Ministarstvo kulture je u saopštenju navelo da su radovi na sanaciji ovog spomenika kulture simbolično počeli u godini obeležavanja 150 godina od rođenja slikarke Nadežde Petrović (1873 - 1915.) To mistarstvo je obezbedilo 64,3 miliona dinara za izradu projektne dokumentacije i izvođenje radova na sanaciji i adaptaciji a Narodni muzej Srbije je krenuo sa sanacijom i adaptacijom "sa planom da bude završena u toku sledeće godine". Spomen-muzej je postao deo Narodnog muzeja 1975. godine, zahvaljujući daru Ljubice Luković, sestre Nadežde i Rastka Petrovića, koja je muzeju zaveštala svu imovinu, uključujući i porodičnu kuću u kojoj je Spomen-muzej otvoren.

Nadežda Petrović
foto: Printscreen/RTS

Kako bi se stvorili uslovi za izlaganje, 1974. su izvedeni radovi, prema projektu arhitekte Milana Pališaškog, da bi iduće godine Spomen-muzej Nadežde i Rastka Petrovića, kao muzej u sastavu Narodnog muzeja u Beogradu bio otvoren za javnost.

Međutim, već 1986, muzej je zbog neadekvatnih uslova za čuvanje i izlaganje, zatvoren za posetioce.

Spomen-muzej je proglašen za spomenik kulture rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda 1974. godine.

Kurir.rs, Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track