Najnovije vesti

"TE NOĆI KAD JE PREMINUO SEDELI SMO KOD NJEGA U STANU" Karadžić o Lauševim poslednjim trenucima: "Deca su bdila nad njim"
Foto: Damir Dervišagić

NEKE OD POSLEDNJIH KADROVA SNIMIO JE U NJEGOVOJ SERIJI

"TE NOĆI KAD JE PREMINUO SEDELI SMO KOD NJEGA U STANU" Karadžić o Lauševim poslednjim trenucima: "Deca su bdila nad njim"

Kultura -

Reditelj Milan Karadžić se u emotivnoj ispovesti prisetio poslednjih dana svog višedecenijskog prijatelja i saradnika Žarka Lauševića.

Žarko Laušević preminuo je 15. novembra, a domaća javnost još uvek se nije oporavila od velikog gubitka.

Jedan od Žarkovih najboljih prijatelja bio je i Milan Karadžić, proslavljeni reditelj, koji se sada prisetio kako je glumac iz bolničke postelje došao da dosnimi scene iz treće sezone serije "Kalkanski krugovi".

Milan Karadžić
foto: Firefly Production

- Igrao je od prve sezone sa Ivanom Zečević koja je mlada glumica. Bio joj je kao učitelj glume, roditelj... U trećoj sezoni su imali tu jednu završnu scenu koju smo radili tri, četiri dana pre nego što je zanemoćao i otišao u bolnicu. Ta scena je baš dirljiva. Koliko je on bio emotivan i snažan vidi se u toj sceni - rekao je Milan i dodao:

- Žarko je bio glumac koji je bez obzira na to koliko je bio slab i bolestan, bio ujedno i snažan. Kada bi se kamere upalile odjednom bi kao vaskrsao. Neka čudna snaga ga je obuzimala i odradio je svaki detalj, svaku emociju... Kao da mu je ta kamera davala snagu. Dao je sve od sebe i bilo mu je stalo do kraja da odradi seriju. Odradili smo svaki detalj, svaki kadar, čak i desetak dana pre njegovog odlaska smogao je snage i snimili smo neke krupnjake (krupne kadrove) u studiju - rekao je Karadžić.

žarko Laušević
foto: Dragana Udivičić

Milan je istakao da mu je drago što je Laušević od prve sezone deo tako uspešne sage kao što su "Kalkanski krugovi".

- Izlazio je iz bolnice da bi dosnimio kadrove. Moram da priznam, kada je izašao, očekivali smo da je bolje i da će biti bolje. Čak smo se i šalili: "Dolazim uveče kod tebe da pijemo rakiju, a ti nas gledaj." On se smejao i vikao: "Mogu ja čašicu crvenog vina, rekao mi je doktor da smem". Bio je duhovit i u tim najtežim momentima. Bio je hrabar. Baš smo puno pričali poslednjih dana njegovog života. Bio je svestan. Bio je zadovoljan što je neke stvari u životu završio. Deca su mu sazrela, rade, uspešni su - priča Karadžić.

Operacija, Milan Karadžić

Legendarni Lauš iza sebe je ostavio impresivni filmski i serijski opus, ali i neutešnu porodicu. Decu Dušana i Asju iz prvog braka koju je dobio sa Majom, te Janu sa Anitom.

- Dolazila su deca. Kada je prvi put bio u bolnici Duka (prim. aut. Dušan) i Asja su došli iz Čikaga i bili tu petnaestak dana dok mu je baš bilo loše. Kada mu je bilo bolje i kada je izašao, onda su se oni vratili svojim poslovima i obavezama u Americi. I pre neko veče, kada je on preminuo, mi smo sedeli kod njega u stanu i oni su se baš tada vratili iz Amerike. Oni su neke poslednje njegove životne trenutke proveli sa njim. Bdili su nad njim, bili su tu. To je trajalo. Oni su morali da se vrate. Sve je to sudbina, život. Bilo je dirljivo koliko su ga voleli i koliko je on bio posvećen i brinuo o njima - kaže Karadžić.

Žarko Laušević
foto: Damir Dervišagić

Da je bio duhovit i u najtežim životnim momentima, slaže se i Karadžić. Na pitanje da li mu je ostala neka želja, Milan kaže:

- To je nešto što ne bih govorio. Uvek smo pričali naše muške priče. Crnogorski. To su bile naše priče, šalili smo se. Voleo je da se zeza. Uvek smo se sećali naših dana, druženja, gde smo bili vedri i veseli - priča reditelj.

Žarko Laušević
foto: Zorana Jevtić

Milan kaže da je do poslednjeg dana Laušević patio zbog tragedije koja mu je obeležila život.

- Mi smo odrasli zajedno. Ostala je ta teška rana i ta tragedija. To je nešto što nikada nije mogao da preboli, sa tom ranom je otišao. To ga je najviše bolelo. Ta ubistva i to što se desilo, ta noć u Titogradu je nešto što je ostalo kao teška rana. Njegova teška trauma. Vida Ognjenović je rekla: "On nije umro od bolesti, on je umro od tuge". Apsolotuno se slažem s tim. Mnogo je patio zbog toga. Teška mu je rana ostala za tu noć - ispričao je Karadžić za "Super TV".

(Kurir.rs/ Super TV/ L. S)

Bonus video:

03:53

OVAKO JE ŽARKO LAUŠEVIĆ ISPRAĆEN OD STRANE KOLEGA NA VEČNI POČINAK! Glumci nosili bele i crvene ruže zbog njegove uloge Petra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track