I MUŠKARAC MOŽE DA GOVORI U IME ŽENA! Novi izdavač o slučaju Ane Miloš: Vredan je vaše pažnje kao autor! Šta vi mislite? (ANKETA)
Foto: Printscreen

bura se nastavlja

I MUŠKARAC MOŽE DA GOVORI U IME ŽENA! Novi izdavač o slučaju Ane Miloš: Vredan je vaše pažnje kao autor! Šta vi mislite? (ANKETA)

Kultura -

Slučaj Ane Miloš s pravom je uzburkao književnu scenu jer je otkriveno da iza tog pseudonima stoji dramaturg Miloš K. Ilić. Sada se povodom cele afere oglasila i njegova izdavačka kuća "Plato", koja je objavila delo "Po zanimanju: Ana Miloš".

Ana Miloš
foto: Plato

- Miloš je naš autor nešto duže od godinu dana, a rukopis "Po zanimanju: Ana Miloš" dobili smo krajem avgusta. Nakon čitanja shvatili smo da je izuzetno vredan objavljivanja iz više razloga. Najvažniji je taj što je naša izdavačka i knjižarska scena mrtva već duže vreme. Sve knjige se najavljuju kao nikad neviđeni hitovi, književna otkrića godine, decenije, veka. Od svega toga uglavnom bude duplo golo i na to se niko i ne osvrne - navodi izdavač i nastavlja:

Ana Miloš
foto: Printscreen

- Miloš je ovim tekstom tu i takvu scenu hteo da trgne, i drago nam je što je u tome uspeo. Knjiga "Po zanimanju: Ana Miloš" je pre svega zabavna (i povremeno šokantna) i bavi se besmislom naše svakodnevice. U toj i takvoj svakodnevici Miloš se s jednim renomiranim izdavačem upoznaje tri puta i tri puta se predstavlja drugačije, a da to ni izdavač ni okolina ne primećuju. I izdavačka kuća "Plato" je priznala da je i sama prevarena:

- U ovom Miloševom eksperimentu i mi smo "nasamareni" (da, ima i nas u knjizi). Naime, 20 dana pre ove knjige u našoj izdavačkoj kući je objavljena zbirka priča ("Mačka je mačka je mačka je mačka"), u kojoj jednu priču potpisuje Ana Miloš, a uredio ju je Miloš K. Ilić. Kada smo s njim razgovarali i dogovarali se oko zbirke, mislili smo da je Ana Ana. Nakon što smo saznali sve, nismo hteli ništa da menjamo i da time peremo sebe, nasmejali smo se na sopstveni račun i nastavili dalje.

Ana Miloš, pisac, skandal
foto: Printscreen/Youtube

Oni smatraju da je besmislica potencirati na podeli između muške i ženske književnosti.

- (Ana) Miloš je najavljen kao "snažan ženski glas" i time je pokazao da i muškarac može da govori u ime žena, kao što i žene mogu da govore u ime muškaraca. On nam je svima podigao i pridržao ogledalo, naša odluka je da li ćemo da se pogledamo ili po ko zna koji put okrenemo - navodi se u njihovom saopštenju, koje nije dočekano blagonaklono od strane njihovih pratilaca na društvenoj mreži Instagram.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track