"OTKUD TI OVDE?" Laušević je u zatvoru sreo NAJPOŽELJNIJEG GLUMCA bivše Juge: Priče o heroinu su mu uništile život
Foto: Printscreen/YouTube

FILMSKA SCENA

"OTKUD TI OVDE?" Laušević je u zatvoru sreo NAJPOŽELJNIJEG GLUMCA bivše Juge: Priče o heroinu su mu uništile život

Kultura -

Žarko Laušević napustio nas je 15. novembra 2023. godine. Lauš je izgubio bitku s opakom bolešću, a na večni počinak su ga ispratile brojne kolege i prijatelji koji su se dirljivim govorima oprostili od legendarnog glumca. Pamtićemo ga po brojnim maestralnim ulogama, kao i knjigama koje je napisao, a nažalost i po tragičnom događaju koji ga je zauvek obeležio.

Glumac je nakon sukoba usmrtio dva mladića i jednog ranio u podgoričkom kafiću "Epl". Osuđen je na 13 godina zatvora zbog dvostrukog ubistva. Presuda je, nakon žalbi, potvrđena 1994. godine, a kaznu je izdržavao u Spužu i Požarevcu.

žarko Laušević
foto: Dragana Udivičić

Nakon ukidanja presude od strane Saveznog suda, izrečena mu je kazna od četiri godine zatvora, zbog dvostrukog ubistva u prekoračenju nužne odbrane. Budući da je u tom trenutku već izdržao četiri-pet godina, pušten je na slobodu. Ubrzo nakon toga je napustio zemlju i nastanio se u Njujorku.

Tokom boravka u Spužu, u isti zatvor dolazi još jedan domaći glumac, Nebojša Bakočević. Važio je za jednog od najvećih šmekera bivše Jugoslavije, žene su ga obožavale, ali i on njih, tako je jednom prilikom otkrio i da je Akademiju upisao upravo zbog njih. Kada se Bakočević na vrhuncu slave povukao iz javnog života, mediji su pisali da je razlog njegova navodna zavisnost od heroina.

Nebojša Bakočević, Printskrin Jutjub
foto: Printscreen

Susret Žarka i Nebojše opisala je književnica i voditeljka Isidora Bjelica u svom delu "Apostoli urbanog Beograda". U poglavlju "Nebojša Bakočević Bakoč - Buntovnik bez razloga" prenela je svoj susret sa tada tridesettrogodišnjim glumcem koga su zvali srpski Alen Delon. Između ostalog, pomenuli su i Lauševića, glumačkog šmekera koji nije želeo u kolo slavnih.

"Posle sasvim duge dramske pauze, još uvek u majici, Bakoč mi je ispričao susret sa Žarkom koji se odigrao 8. avgusta 1993. godine. Bilo je to devet dana posle njegovog hapšenja", opisala je Bjelica.

žarko Laušević
foto: Dragana Udivičić

Bakočević je u Spuž odveden kao svedok zbog droge. Kako se navodi, dva glumca su se srela u zatvorskom dvorištu.

"Bilo je rano popodne, jako sunce, cvrčci. Žarko se vraćao iz šetnje, bio je u svom odelu. Ugledao je Bakoča u zatvorskom dvorištu, prišao i izljubili su se", piše u knjizi.

Laušević je pitao kolegu otkud on u Spužu. Bakoč je rekao da je u pitanju "neki nesporazum" i uzvratio pitanjem: "Kako si ti?", na šta mu je Laušević odgovorio da je dobro.

Nebojša Bakočević
foto: Printscreen/Youtube

"Onda su se rastali. Ostali zatvorenici su ih gledali kao u filmu 'Roberto la Roka' Žana Bekera. Sunce je ostalo isto, cvrčci, običan letnji dan", ovim rečima Bjelica je završila priču.

Nebojša Bakočević ostavio je utisak tajanstvenog mladića, a nije ga promenio ni do danas, možda je upravo zbog toga uvek bio privlačan nežnijem polu! Bakočević se 2000-ih pojavio kao epizodni glumac u nekoliko serija i fiilmova. Poslednji put publika je imala prilike da ga vidi u serijama "Vratiće se rode", "Pet", kao i u filmu "Artiljero".

(Kurir.rs/ Mondo)

Bonus video:

00:40

Žarko Laušević svira gitaru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track