"ZOVEM VAS JER STE MOJA DEVOJKA" Ona je bila PRVA kojoj je Laušević javio da je dobio sina! Prevarila GESTAPO i bila ŽIVOTNI BORAC
Foto: Printscreen YouTube

NEVEROVATNA ŽIVOTNA PRIČA

"ZOVEM VAS JER STE MOJA DEVOJKA" Ona je bila PRVA kojoj je Laušević javio da je dobio sina! Prevarila GESTAPO i bila ŽIVOTNI BORAC

Kultura -

Rahelu Ferari pamtimo po čuvenoj ulozi u filmu "Tesna koža", a njena rečenica “Sve same noge i gola dupeta” i danas je jedna od najpopularnijih replika iz domaće kinematografije.

I dok je ljudi pamte kao veselu i nasmejanu, Rahela je imala težak životni put zbog koga je u životu mnogo propatila. Rođena je 1911. u siromašnoj jevrejskoj porodici u Zemunu kao Bela Rohel Frajnd.

Rahela Ferari
foto: Printscreen/Youtube

Pre Drugog svetskog rata igrala je epizodne uloge karakterno upečatljivih i ćudljivih žena. Nakon godinu dana usavršavanja u Budimpešti angažovana je u Umetničkom pozorištu u Beogradu gde je do 1940. radila sa suprugom Aleksandrom Stojkovićem.

Rahela Ferari
foto: Printscreen/Youtube

Rat je dočekala u strahu, bežala je od Nemaca i odbijala da nosi žutu traku ne bi li sakrila svoje poreklo. Redovno se selila po obodima Beograda da bi zavarala trag i tako sačuvala svoj život. U periferijskoj udžerici kod Magde, sitne nepismene ženice, naišla se tokom racije. Dok je Gestapo lupao na vrata, Rahela u ogledalu videla je da je u trenutku osedela.

U njenu kuću tada je ultetela komšinica Smiljka i glumici uputila reči:

- Ružo, kaži dragička, dobila si poziv iz pozorišta u Pančevu.

Rahela Ferari
foto: Printskrin Youtube

Rahela je shvatila znak i brzo izletela iz kuće pored članova Gestapa rekavši im:

- Doneli ste mi sreću. Častiću vas zbog ovog angažmana.

Na taj način, Rahela se spasila sigurne smrti, za razliku od ostatka njene porodice, čiji ni jedan član nije preživeo rat.

Od osnivanja Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu 1947. bila je prvakinja ovog teatra.

Veoma je volela Žarka Lauševića.

Žarko Laušević
foto: Printscreen/YouTube

- Mi stalno pravimo kerefeke - govorila je ona o njemu i sebi, a često se prepričava i anegdota iz perioda kada je Žarko Laušević dobio sina. Nazvao je Rahelu u pola noći da joj javi srećnu vest. Ona ga je izgrdila što je zove u sitne sate, a on je odgovorio:

- Vama sam prvo javio, jer vi ste moja devojka.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track