UNUKA ČARLIJA ČAPLINA POSETILA BEOGRAD Deda joj je ostavio JEDNU stvar u amanet: "To je lična stvar i posvećena je SAMO MENI!"
Foto: ATA images

ISKreno

UNUKA ČARLIJA ČAPLINA POSETILA BEOGRAD Deda joj je ostavio JEDNU stvar u amanet: "To je lična stvar i posvećena je SAMO MENI!"

Kultura -

U okviru 21. izdanja Beogradskog festivala igre nastupiće Aurelija Čaplin Tjere, unuka slavnog Čarlija Čaplina, koja će se publici predstaviti predstavom "Zvona i čini".

Neobičan i očaravajući komad iluzije i fizičkog teatra koji kombinuje humor sa eteričnim slikama i nepredvidivim rekvizitima režirala je njena majka Viktorija, a Aurelija će svoj performans izvesti 22. marta u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. U susret gostovanju Aurelija je posetila srpsku prestonicu, gde je održala konferenciju za medije.

Aurelija Čaplin Tijere
foto: ATA images

- Radujem se što sam danas ovde. Imala sam priliku da vidim pozorište u kom ćemo nastupiti u martu. Srećna sam što ću imati priliku da se predstavim publici u Srbiji. Prvi put gostujem u Beogradu, a nadam se da nije poslednji. Nažalost, zbog brojnih obaveza, nisam imala priliku da obiđem grad, nadam se da će me u martu poslužiti lepo vreme i da ću moći da prošetam - započela je umetnica.

Porodica

Aurelija nastupa od svoje četvrte godine u emisijama svojih roditelja Viktorije i Žan-Batiste Tjerea, a ovo je treći put da igra u komadu koji je kreirala njena majka. Ipak, kako kaže, dugo joj je trebalo da dokuči pozadinu ovog dela.

- Moja majka je kreirala i režirala ovu predstavu. Nikada nisam saznala šta ju je inspirisalo, budući da je veoma tajnovita. Korak po korak otkrivala sam detalje koje je skrivala između redova. Priča je veoma jednostavna, govori o kleptomanki. Trebalo mi je vremena da shvatim dubinu priče. Moglo bi se reći da je noćna mora raditi s majkom, ali u ovom slučaju nije (smeh). To je jedno malo čudo kad nas dve sarađujemo. Može doći i do eksplozije i svađe. Izuzetno poštujem njen rad i dopada mi se način na koji donosi svoje ideje - objasnila je umetnica i dodala:

Aurelija Čaplin Tijere
foto: ATA images

- Predstava je bazirana na optičkim iluzijama. Donosi niz iznenađenja. Najlepše je kada publika dođe bez prethodnih ubeđenja i očekivanja i u tom momentu otkrije šta se u njoj nalazi. Struktura predstave se nije menjala, iako se izvodi već pet godina, ali Viktorija svakom izvođenju dodaje nove detalje. Čak i kad nije prisutna, izvođenje se snima, kako bi na najbolji način mogla da nadogradi predstavu.

Dve potpuno drugačije stvari

Aurelija igra neizlečivu kleptomanku koja iznenada pada pod uticaj predmeta koje je "pozajmila", a ceo komad obojen je specifičnim humorom. Osvrćući se na slavnog dedu Čarlija Čaplina, koji je bio poznat po svojstvenom humoru, ova umetnica kaže da ne može da se poredi s čuvenim pretkom.

- Moj i dedin humor su dve potpuno drugačije stvari. Nadam se da je humor koji donosi ova predstava blizu kvalitetu koji je on imao. U pitanju su dva različita sveta. Ne bih se poredila s njim - rekla je Aurelija.

Čarli Čaplin i danas je lice koje izmami osmehe, a umetnica otkriva da ga se seća preko filmova, budući da je imala šest godina kad je preminuo.

Čarli Čaplin
foto: Profimedia

- Dedu pamtim preko filmova, kao i većina ljudi. Oduševljena sam onim što je radio. Njegovo nasleđe, koje je veliko, na neki način više pripada njegovoj publici nego porodici. Zapravo, pripada svakome ko oseća ono što je radio. Ono što sam ja dobila od njega je inspiracija. Ponekad imam osećaj da je to lična stvar i da je posvećena samo meni - otkrila je umetnica.

Nema pritiska

Čini se da se talenat za umetnost prenosio u porodici s kolena na koleno, a kako je objasnila, čuveno prezime joj nije pravilo probleme u karijeri.

Aurelija Čaplin Tijere
foto: BFI

- Nisam osećala pritisak. Kao umetnik, vi izlazite na scenu na kojoj su prethodno nastupala velika imena. To inspiriše, ali jedina realnost s kojom smo suočeni jeste da, kad se zavesa podigne, moraš da nastupaš, nezavisno od porekla. Prošlost može da te inspiriše i nadahne da radiš, ali kada predstava počne, sve kreće iz početka i sve zavisi od tebe - zaključila je Aurelija.

(Kurir.rs/A.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track