KO JE POP IZ FILMA KO TO TAMO PEVA? Viđali ste ga 100 puta, a njegov život je enigma: Misteriozno je ŽIVEO I NESTAO SA SCENE
Foto: Printscreen Youtube

možda niste znali

KO JE POP IZ FILMA KO TO TAMO PEVA? Viđali ste ga 100 puta, a njegov život je enigma: Misteriozno je ŽIVEO I NESTAO SA SCENE

Kultura -

Na današnji dan 1997. godine preminuo je jedan od najpoznatijih epizodista u našoj kinematografiji Petar Lupa.

Rođen je kao Petros Lupas (u prevodu sa grčkog, lupas ili u originalu „loupas“ znači vuk) 20 juna 1921, u selu Klisuri u Grčkoj. U svojoj bogatoj karijeri ostvario je skoro 90 epizodnih rola, od kojih su neke postale kultne.

Najveću popularnost stekao je kao pop u popularnom filmu "Ko to tamo peva" Slobodana Šijana, a veliku pažnju privukao je i u filmovima "Kako je propao rokenrol", "Specijalno vaspitanje", "Dečko koji obećava", "Tri karte za Holivud", ali i u seriji "Ljubav na seoski način".

Film Ko to tamo peva
Film Ko to tamo pevafoto: Printscreen Youtube

Ipak, njegov život ostao je do dana današnjeg enigma za mnoge. O njemu se ne zna mnogo, osim da je misteriozno živeo i nestao sa scene.

Detinjstvo

Otac mu je bio pop i preminuo je kada je Pera bio jako mali. Zbog toga, sa 6 godina dolazi u Beograd sa majkom domaćicom.

Kada je dobio srpsko državljanstvo, dobio je i ime i prezime po kome je kasnije potpisivan u filmovima i po kome ga svi ljubitelji njegovog lika i dela znaju.

Bombondžija i bisokop

U mladosti je ispoljavao preduzetničke sklonosti, danas bi to nazvali smislom za biznis. Naime, nedugo po okončanju nemačke okupacije Lupa se odlučio da pokrene sopstveni posao u prestonici, sladak posao; sve do sredine pedesetih godina bio je uspešan bombondžija!

Film Miss
Film Missfoto: Printscreen Youtube

Nakon toga obavljao je mnoge poslove u bioskopu "Union“. Tu je bio u početku cepač karata, a kasnije je postao upravnik i tu funkciju je obavljao neko vreme, a u jednom momentu postao je i direktor bioskopa.

Prva rola

Prvi kratki film u kome je glumio bio je "Sreća malih miševa" iz 1957. reditelja Dragoljuba Ivkova, zatim glumi u filmu Marka Babca "Čežnja“ iz 1958, a 1960. pojavljuje se u ostvarenju čuvenog snimatelja Aleksandra Petkovića "Vrteška“ kome je ovo bio prvi poduhvat na polju režije.

U Kino klub doveo ga je Kokan Rakonjac i neko vreme bio je njegov asistent. Inače, Kokan mu je bio i dvostruki kum. Venčao je Petra i dao je ime njegovoj ćerki iz drugog braka, Snežani.

Scenarista i režiser

Film Još ovaj put
Film Još ovaj putfoto: Printscreen Youtube

Lupa je i sam režirao kratke amaterske filmove, a jedan od njih bio je igrani film "Hleb od pepela“ nastao 1958. Još jedan podatak nepoznat široj javnosti je da je Petar napisao scenario za dugometražni igrani film „Oči ostaju iste“ koji nažalost nikada nije realizovan. Po svedočenju njegovog sina iz prvog braka Blagoja Buce, Petar je verovatno planirao da u tom filmu bude glavni glumac ali izgleda da je Peri bilo suđeno da ostane samo epizodista.

Crni talas

Živojin Pavlović ga je skoro uvek uzimao za svoje filmove baš zbog toga što je bio osobena figura.

U omnibusu "Kapi, vode, ratnici" iz 1962. u prvoj Živojinovoj priči Lupa je glumio torbara lutalicu koji svira na usnoj harmonici. Bilo je to prvo dugometražno ostvarenje u kome se pojavio. Nakon toga nastavlja da glumi u crnotalasnim biserima. "Klakson" iz 1965, "Povratak" iz 1966, "Kad budem mrtav i beo" iz 1967. i "Vrane2 iz 1969. samo su neki od naslova.

Omiljeni epizodista u hit ostvarenjima

Film Specijalno vaspitanje
Film Specijalno vaspitanjefoto: Printscreen Youtube

Pera je glumio i u mnogobrojnim komercijalnim srpskim filmovima, a pojavljivao se i u nekim najpopularnijim srpskim serijama, kao što su recimo "Ljubav na seoski način“ iz 1970. gde je glumio popa Jovu i "Grlom u jagode“ iz 1976. On je dedica koji podržava mladost i koji ne dosađuje svojim komšijama.

U filmu "Specijalno vaspitanje“ iz 1977. tumači lik dobrodušnog starog dokoličara koji voli da popije sa društvom ispred prodavnice.

"Ko to tamo peva"

Najveću ulogu u karijeri imao je u Šijanovom remek-delu „Ko to tamo peva“ iz 1980. gde je još jednom glumio popa. Naravno i ova uloga bila je epizodna ali opet nije bio prisutan samo minut ili dva kao u mnogim drugim, već znatno duže.

Film Ko to tamo peva
Film Ko to tamo pevafoto: Printscreen Youtube

Po ovoj ulozi pamte ga mase koje film toliko i ne interesuje ali zato vole da pogledaju dobru komediju. Pošto je Šijan napravio delo za sva vremena i Petar Lupa neće nikada biti zaboravljen kod široke narodne mase zahvaljujući ovom filmu.

"Kako je propao rokenrol"

U filmu "Kako je propao rokenrol" iz 1989. u drugoj priči reditelja Vladimira Slavice pojavljuje se u efektnoj ulozi ljutitog ali simpatičnog komšije glavnog ženskog lika Barbare koji sa puškom želi da zaštiti svoju lepu komšinicu. Poslednju rolu ostvario je u izvanrednoj komediji "Tri karte za Holivud" iz 1993.

Film Kako je propao rokenrol
Film Kako je propao rokenrolfoto: Printscreen Youtube

Večni epizodista

Nažalost Lupa nikada nije ostvario veću rolu, iako su mnoge njegove replike postale kultne i danas se rado prepričavaju.

Privatni život

Kad se ugase kamere, Lupa je bio strastveni numizmatičar i svirao je harmoniku. Stalno je putovao jer ga nije držalo mesto, pošto je po prirodi bio živahan.

Pored Blagoja Buce, koji je takođe odavno zaplovio filmskim vodama, ima još jednog sina Tomislava i ćerku Nadeždu. Inače, Blagoje Buca se bavi režijom.

Film Miss
Film Missfoto: Printscreen Youtube

Smrt

Petar Lupa preminuo je od raka 6. decembra 1997. u Beogradu. Za njegovu smrt vezuje se i zanimljiva anegdota, koju je preneo portal Filmske radosti.

Kada je Blagoje Buca saopštio reditelju Živojinu Pavloviću da je Lupa preminuo, Pavlović je konstatovao da mu je slava baš na dan Petrove sahrane, a po običajima na dan slave domaćin ne sme da napusti svoj dom. Ipak, Živojin je došao na sahranu.

(Kurir.rs/ K.K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track