ŠTA DECA ČITAJU? Istraživanje otkrilo da najmlađi ipak ne shvataju knjigu kao bauk, a u susret praznicima izdvajaju se ova dela
Foto: Tatyana Tomsickova / Alamy / Alamy / Profimedia

ŠTA DECA ČITAJU? Istraživanje otkrilo da najmlađi ipak ne shvataju knjigu kao bauk, a u susret praznicima izdvajaju se ova dela

Kultura -

Kada je čitanje u pitanju, deca se dele u dve grupe – decu koja proždiru knjige ogromnom brzinom, i na decu koja ne bi uzela knjigu u ruke ni da im život zavisi od toga.

Da li je knjiga bauk?

Iako se čini da u današnje vreme pod pritiskom društvenih mreža i telefona deca sve manje čitaju iz sveta je stigla i jedna dobra vest.

knjige, knjiga, biblioteka
foto: Shutterstock

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji i Irskoj, o kome piše Gardijan, pokazuje da je tokom 2021. i 2022. godine najmlađa publika 24% više pažnje posvetila knjigama nego prethodnih godina.

Istraživanje "Šta deca čitaju" za 2023. godinu, kojim su anketirana deca u Velikoj Britaniji i Irskoj, otkrio je da su učenici pročitali 27.265.657 knjiga u akademskoj 2021-2022 godini, što je za 24% više nego u akademskoj 2020-2021.

Istraživači su otkrili da su trendovi društvenih medija i mreža, kao što je BookTok zajednica na TikToku, pomogli deci da se bave knjigama kao što je popularna serija "Heartstopper" Alise Oseman.

knjiga, knjige
foto: Profimedia

U susret praznicima izdavačka kuća Vulkančić pripremila je izdanja za najmlađe, koja će pored edukativnog karaktera doneti i mnogo zabave.

Tako iz ove izdavačke kuće preporučuju dela u kojoj će možda uživati i ostatak porodice. Oni su na spisku izdvojili dela:

  • Enciklopedija Larousse: 500 pitanja i odgovora
  • Napravi 3D Sunčev sistem
  • Specijalna slikovnica Za zdrave zube bez muke – četkicu u ruke

(Kurir.rs/K.K)

Bonus video:

00:07

Sajam knjiga redovi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track