BEOGRADSKO DRAMSKO POZORIŠTE U 2024. SPREMA DVE PREDSTAVE O NASILJU I DECI: Za kraj godine spremna je premijera ŠVEJKA
Foto: Dragana Udovičić

ne propustite

BEOGRADSKO DRAMSKO POZORIŠTE U 2024. SPREMA DVE PREDSTAVE O NASILJU I DECI: Za kraj godine spremna je premijera ŠVEJKA

Kultura -

Uspešnu godinu Beogradsko dramsko pozorište završiće premijerom predstave "Švejk" u režiji Veljka Mićunovića, čija izvođenja su zakazana za 28, 29. i 30. decembar.

Ovaj komad nastao je na osnovu jednog od najpoznatijih antiratnih romana Jaroslava Hašeka, a donosi nesvakidašnju priču o čekom veteranu i njegovim doživljajima u armiji.

Naslovne ulogu odigraće Ozren Grabarić, a s njim će scenu deliti Milutin Milošević, Milutin Dapčević, Miloš Lazarov, Vanja Nenadić i drugi.

predstava Švejk
foto: Dragana Udovičić

- Ovo je verovatno najveći antiratni roman. Bio je izazov kako ga posmatrati u savremenom svetu. Otkad smo se dogovorili da uradimo predstavu, izbila su dva rata. Pored antiratnog okvira, bavimo se i pitanjem lične odgovornosti pojedinca. Ono što fascinira je umetnost preživljavanja u svakom vremenu. Mislim da je tu u toj pesimističnoj slici postoji nešto što nas drži, a to je duhovitost kojom obiluje ovo delo - istakao je reditelj Veljko Mićunović.

Direktor Beogradskog dramskog pozorišta Jug Radivojević sumirao je utiske o prethodnoj godini i istakao da su najuspešnije bile predstave "Laž" i "Ne igraj na Engleze", dok su najviše nagrada poneli komadi "Jenki Rouz" i "Prafaust".

predstava Švejk
foto: Dragana Udovičić

U narednoj godini, koja nosi slogan "Opasne veze", najavljeno je 11 premijera, a najveću pažnju privukao je komad "Gidionov čvor" Jane Maričić. Reč je o duodrami američke spisateljice Džoane Adams, koja otvara važna pitanja školstva i cenzure u školama.

- Pre nekoliko godina sam pročitala ovaj tekst i želela sam da ga uradimo. Predložila sam pozorištu i zaista je potpuno slučajno kako život ume da napravi vezu u svemu što se dešava. Radimo ga neposredno nakon tragedije u školi "Vladislav Ribnikar". Ovaj tekst nije nikakva ilustracija toga što se dogodilo. Reč je o dijalogu dve žene, od kojih je jedna majka dečaka koji se ubio a druga njegova nastavnica.

To su dve strane i dva ljudska bića koja su povezana tragičnim događajem. Ima mnogo emocija. Kao glumica, beskrajno sam srećna što imam priliku da govorim o tim emocijama. Sarađujem s divnim ljudima za koje ćete tek čuti. Mislim da će ova predstava imati svoju katarzu na sceni - istakla je glumica Mirjana Karanović, a s njom će scenu deliti Jana Milosavljević.

Beogradsko dramsko pozorište
foto: Dragana Udovičić

Još jedan novi naslov baviće se najmlađima. Reč je o "Kavezu za ptice" u režiji Slobodana Stankovića, a po tekstu Nikole Stanišića. Publika će ovu premijeru gledati tokom leta kao deo programa "Novi glasovi", koji je osmislila Ana Tomović.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:01

GLUMCI BDP-a NA OKUPU: Ko je zakasnio, ko preležao koronu, a ko izbegao da da izjavu (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track