VELIKA ČAST ZA SRBIJU: Ivani Žigon predsednik Aleksandar Lukašenko uručio specijalno priznanje za očuvanje SLOVENSKIH VREDNOSTI
Foto: Predsedništvo Republike Belorusije

uspeh

VELIKA ČAST ZA SRBIJU: Ivani Žigon predsednik Aleksandar Lukašenko uručio specijalno priznanje za očuvanje SLOVENSKIH VREDNOSTI

Kultura -

Na svečanoj ceremoniji dodele nagrada "Za duhovni preporod", koja je održana u utorak u Dvorcu Republike Belorusije u Minsku specijalno priznanje uručeno je našoj glumici i rediteljki Ivani Žigon.

Ivana Žigon
foto: Dragana Udovičić

Nagrade je uručio lično predsednik Republike Belorusije Aleksandar Lukašenko u prisustvu Mitropolita Beloruskog Venijamina.

Jedini inostrani laureat, dobitnik specijalne nagrade Predsednika Belorusije bila je naša Ivana Žigon.

Ovo priznanje dobila je kao reditelj komada "Idiot" po tekstu Dostojevskog, koja je proglašena za najbolju predstavu Belorusije u prethodne 2 godine.

Ivana Žigon ovaj komad radila je zajedno sa glumcima teatea "Maksim Gorki" iz Minska, a nagrađeni su od Predsednika Belorusije za popularizaciju slovenske kulture.

Ivana Žigon, Aleksandar Lukašenko
foto: Predsedništvo Republike Belorusije

Ona se u kratkoj izjavi za Večernje Novosti osvrnula na priznanje.

- Ova nagrada mi je utoliko značajna što stiže u vreme kada se borimo za dušu slovenske mladosti i čoveka. Velika je sreća što sam imala priliku da predstavu koju je postavio moj otac prilagodim ovom vremenu i ostvarim san sa prekrasnim mladim glumcima Belorusije.

I da, upravo u ovo vreme u pozorištu "Maksim Gorki" prenesemo poruku Kneza Miškina da pred jezike ne smemo na kolenima, već uspravno svojom dušom i saosećanjem - istakla je Žigon za Novosti i dodala: - Mladost Belorusije je svesna koliko je važno da sačuvamo sve što je lepo i vredno u slovenskoj kulturi. Mislim da oni, cela nacija, u tome prednjače.

Dodeli nagrada i svečanom koncertu, koji je okupio više desetina teatara i ansambla i više stotina učesnika, prethodila je izložba o svim laureatima na kojoj je prikazan rad Ivane Žigon u teatru u Minsku sa odlomcima iz predstave "Idiot", kao i njena knjiga o pozorištu.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:25

Ivana Žigon na sahrani Tanasija Uzunovića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track