PREMINUO SLAVNI RUSKI PESNIK LAV RUBINŠTAJN: Udario ga auto u centru Moskve, danima se borio za život
Foto: Vitaliy Belousov / Sputnik / Profimedia

U 77. GODINI

PREMINUO SLAVNI RUSKI PESNIK LAV RUBINŠTAJN: Udario ga auto u centru Moskve, danima se borio za život

Kultura -

Ruski pesnik, esejista i društveni aktivista Lav Rubinštajn preminuo je u 77. godini.

Lav Semjonovič Rubinštajn preminuo je u bolnici u koju je hitno prebačen nakon što su ga 8. januara udarila kola u centru Moskve. Naime, Rubinštajna je na neregulisanom pešačkom prelazu u Moskvi, udario automobil kojim je upravljao 63-godišnji Aleksandar R, koji je proteklih meseci imao čak 12 saobraćajnih prekršaja.

Rubinštajn je hitno prevezen u bolnicu, s prelomima i povredom glave. Operisan je, međutim i posle intervencije bio je u komi i priključen na respirator, podseća RBC.

Rođen 19. februara 1947. godine u Moskvi, Rubinštajn je studirao filologiju na Moskovskom državnom univerzitetu. Nakon diplomiranja, radio je kao bibliotekar ali tokom sedamdesetih postaje glavni pisac na andergraund sovjetskoj književnoj sceni, posebno zbog svoje povezanosti s tzv. „moskovskim konceptualizmom“.

U pitanju je bio umetnički pokret u kome idejni koncept zamenjuje tradicionalne umetničke fokuse. Sam Rubinštajn je govorio da „moskovski konceptualizam objedinjuje unutrašnje osećanje da je svet podeljen, jer svi tekstovi su napisani, slike naslikane. Zadatak umetnika je zato da preispita, preimenuje“. Moskovski konceptualizam je takođe važio za odgovor na ruski socijalistički realizam.

Rubinštajnova prva dela objavljena su u zapadnim zemljama, a ruskim čitaocima je postao „dostupan“ tek krajem osamdesetih. Među poznatijim delima pisca su „Znaci pažnje“, „Junja za šeširom i drugi tekstovi“, „Cela godina. Moj kalendar“ i „Kućno muziciranje“.

Bio je poznat i kao veliki društveni aktvista. Pre gotovo tri godine pružao je podršku opozicionaru Alekseju Navaljnom, a marta 2022. potpisao je otvoreno pismo u kojem se osuđuje ruska „specijalna operacija“ u Ukrajini.

Iza sebe je ostavio suprugu Irinu i ima ćerku Mariju.

(Kurir.rs/ Nova/ L. S)

Bonus video:

04:05

ŠOKANTNI DETALJI IZ ŽIVOTA LAZE KOSTIĆA! Pesnik obožavao da pravi skandale. Skidao se na sred ulice! SVI VIKALI ENO GA LUDI LAZA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track