NAŠ GLUMAC PROMENIO PREZIME ZBOG OVOGA: Tri stvari nije odbijao, ženio se pet puta, a poslednju premijeru nažalost NIJE DOČEKAO...
Foto: Printscreen YouTube

da li ga se sećate

NAŠ GLUMAC PROMENIO PREZIME ZBOG OVOGA: Tri stvari nije odbijao, ženio se pet puta, a poslednju premijeru nažalost NIJE DOČEKAO...

Kultura -

Veliki jugoslovenski i srpski glumac Mihajlo Paskaljević Bata, jedan je od odnih bez kojih se domaći filmovi teško mogu zamisliti.

Detinjstvo i poreklo

Mihajlo Paskaljević Bata
foto: Printscreen YouTube

Rođen je 14. januara 1923. godine u Požarevcu, u porodici grčkih doseljenika. Njegov otac Zoja bio je dobrostojeći trgovac, držao je tada popularne kolonijalne radnje, ono što danas zovemo prodavnice mešovite robe.

Porodica Paskalj ubrzo se seli u Kruševac, gde je Mihajlo pošao u školu, a zatim i završio Kruševačku gimnaziju, neposredno pre nemačke okupacije. Kao momak, već se zanimao za pozorišnu scenu, maštajući da postane glumac.

Promenio prezime

I jedan zanimljiv detalj iz njegove mladosti – po sopstvenom priznanju, jako mu je smetalo što su ga u školi zadirkivali zbog njegove nacionalnosti, zivkajući ga "Grče, Grče“. Tada je rešio da svoje prezime Paskalj "produži“ onim našim „vić“ i tako se obračuna sa svojom frustracijom.

Bogata karijera

Mihajlo Paskaljević Bata
foto: Printscreen YouTube

Nakon gimnazije stupio je u KUD “Ivo Lola Ribar” i Akademsko pozorište u Beogradu, zatim sa grupom mladih glumaca u tek osnovano Beogradsko dramsko pozorište, čiji je stalni član postao 1950. godine.

Svoju prvu, a ispostaviće se i jedinu, glavnu filmsku ulogu imao je 1954. godine, kada je igrao je Jerotija Pantića u ekranizaciji Nušićeve komedije "Sumnjivo lice" u režiji Soje Jovanović.

Vrhunac filmske karijere doživeo je svojom prvom dramskom ulogom - oca protagonistkinje - u filmu “Već viđeno” (1987) Gorana Markovića, za koju je nagrađen na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu.

Mihajlo Paskaljević Bata
foto: Printscreen YouTube

Bata Paskaljević je u svojoj karijeri dugoj čak 55 godina glumio u 80 igranih filmova, kao i u više od 60 TV serija, nastupio je u 50 TV drama i komedija i spada u red najplodnijih glumaca na našim prostorima.

Svako ko drži ozbiljno do sebe je smešan

Nagrade su ga, međutim, zaobilazile, kao i glavne uloge, kojih je imao manje nego prstiju na jednoj ruci, ali je uspeo da osvoji milionsku publiku i da od epizodnih uloga kreira prava remek-dela.

Mihajlo Paskaljević Bata
foto: Printscreen YouTube

- Svako ko drži ozbiljno do sebe je smešan. I sve što je ozbiljno, kada se insistira na ozbiljnosti, jeste smešno - govorio je Bata.

Pet brakova

Govorio je da postoje tri stvari koje nikad neće odbiti: ulogu, čast u kafani i žene. Ženio se pet puta, mada ima onih koji tvrde da je zapravo šest ili čak sedam puta stao pred matičara.

Kruševac, bista, Bata Paskaljević
foto: Aleksandra Miletić

Mihajlo Bata Paskaljević preminuo je 26. januara 2004. godine, posle kraće bolesti u Zemunskoj bolnici, ne dočekavši premijeru svog poslednjeg filma "Pljačka Trećeg rajha" Zdravka Šotre.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:33

Takođe je svoj komentar dao i Džonatan Ingliš, glumac

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track