PET AUTORA U TRCI ZA NAGRADU "DUŠAN RADOVIĆ": U velikom finalu i roman za mlade "DASKE" novinara Uroša Dimitrijevića
Foto: Dunja Subašić

književnost

PET AUTORA U TRCI ZA NAGRADU "DUŠAN RADOVIĆ": U velikom finalu i roman za mlade "DASKE" novinara Uroša Dimitrijevića

Kultura -

Žiri koji čine Miloš Radović, dr Zorica Hadžić i prof. dr Zorana Opačić saopštio je prošle nedelje najuži izbor knjiga za priznanje "Dušan Radović", navode iz Biblioteke grada Beograda.

vizual, nagrada Dušan Radović
foto: Promo

Nagrada od 5.000 evra dodeljuje se za najbolju književnost za decu i mlade, a u finalu se našao novinar i pisac Uroš Dimitrijević s romanom "Daske" (DK Studentski grad). Finalisti su i Zorica Kuburović - "Gospojica Mica" (Pčelica), Miroslav Maksimović - "Vukova azbuka" (Čigoja), Dragana Mladenović - "Kad stvari poljude" (Kreativni centar), i Branko Stevanović - "Blago nama sa životinjama" (Mala Laguna).

Uroš Dimitrijević
foto: Kurir

Uroš Dimitrijević je rođen 1991. u Nišu, a već duže vreme živi na drugim mestima. U Beogradu je radio kao novinar portala Vice Srbija i BBC News na srpskom jeziku. Kao novinar-saradnik i dalje piše za BBC i Oblakoder iz Pariza.

Drugi roman "Daske" Uroša Dimitrijevića objavio je Dom kulture Studentski grad. Vuka, glavnog junaka proze Dimitrijevića, znamo iz njegovog prvenca "Siroti mali ratovi" (Presing, 2020), koji je ušao u uži izbor za Ninovu nagradu. U "Daskama" pratimo odrastanje ovog junaka, odnosno onaj trenutak kad dečak postaje mladić - u društvu skejtera u Nišu. Pored opisa uobičajenih konflikata - na tragu pravog bildungsromana: s roditeljima, nastavnicima, drugovima, sugrađanima, ono što je rečeno za prvi roman važi i ovde: "Ovo je ipak ljubavna priča."

Uroš Dimitrijević
foto: Kurir

Pobednik će biti poznat 8. februara. Biblioteka grada Beograda sutra će saopštiti dobitnika priznanja Beogradski pobednik za najbolji roman.

Bonus video:

01:29

Uroš Dimitrijević promocija knjige o Peđi Mijatoviću

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track