DODELJENA NINOVA NAGRADA ZA KNJIŽEVNOST: U najužem izboru ove godine nije bilo žena, a jedan roman se izdvojio i oduševio žiri
Foto: Kurir

preokret

DODELJENA NINOVA NAGRADA ZA KNJIŽEVNOST: U najužem izboru ove godine nije bilo žena, a jedan roman se izdvojio i oduševio žiri

Kultura -

Sedamdeseti laureat Ninove nagrade za knjigu godine je Stevo Grabovac za roman "Poslije zabave".

Stevo Grabovac
foto: scereenshot Youtube/mondobih

O ovom prestižnom priznanju u oblasti književnosti odlučivao je žiri u sastavu: Milena Đorđijević, Žarka Svirčev, Violeta Stojmenović, Tamara Mitrović i Goran Korunović.

" Roman "Poslije zabave" je svedenog, stilski raznovrsnog izraza u koji je zaptivena "melodija naših nestanaka", kompleksne je strukture, iz čijih vremenskih distorzija i diskontinuiteta, iz lakuna i elipsa sećanja izranja lik tišine. U njoj, pripovedač kroz ogledalo traume preskočene generacije traga za zaboravljenom i napuštenom decom. Potraga je snažno emotivno obojena, i odvija se u svesti pripovedača rastrgnutog između resantimana i odgovornostima. Ta potraga, u konačnici, vraća prećutane i potisnute intimne i kolektivne istorije, propovedačeve, koliko i naše", navodi se u saopštenju žirija.

Neizvesno do kraja

Za nagrađeni roman glasali su Žarka Svirčev, Tamara Mitrović i Violeta Stojmenović, dok su za roman "Pakrac" Vladana Matijevića, koji je prošle nedelje ovenčan Beogradskim pobednikom glasali Milena Đorđijevića i Goran Korunović.

Dodela je počela minutom ćutanja u čast nedavno preminulog pisca Gorana Petrovića.

Stevo Grabovac je banjalučki pisac, a već je bio u užem izboru za Ninovu nagradu sa romanom "Mulat albino komarac" pre četiri godine.

Ninova nagrada, Stevo Grabovac, Poslije zabave
foto: Kurir

- Odlično sam, hvala žiriju i čast mi je što su mi ukazali poverenje. Ne mogu još da skupim utiske. Nisam imao preterana očekivanja i nadanja. Čast je biti ovde - rekao je Stevo Grabovac.

Upitan kakav je osećaj kada čovek otkriva tako duboko zlo, pisac je odgovorio:

- Otkrivanja zla je jedan od najzahtevniji poteza u čovekovom životu. Pisao dam o strašnom zločinu, koji je prepušten zaboravu. Kao čovek nisam mogao da verujem. Dugo me je proganjala činjenica da mi kao ljudi možemo da previdimo stvari . To je bila moja unutrašnja dilema sa kojom sam se borio.

Uručenje nagrade održaće se 5. februara u Kolarčevoj zadužbini.

U najužem izboru pet muškaraca

Od 188 naslova na ovogodišnjem konkursu, oni su napravili širi izbor od 38. Potom, izbor su suzili na dvanaest romana u užem izboru. U finalnoj trci, našla su se pet naslova.

U pitanju su dela "Pesma o tri sveta", "Poslije zabave", "Pakrac", "Autosekcija" i "U zemlji Franje Josifa".

Vladimir Pištalo je jedan od finalista
Vladimir Pištalo je jedan od finalistafoto: Kurir

Ove godine žene su izostale, a za laskavo priznanje borisli su se: Vladimir Pištalo koji potpisuje roman "Pesma o tri sveta" (Agora), Stevo Grabovac "Poslije zabave" (Imprimatur), Vladan Matijević "Pakrac" (Laguna), Srđan Srdić "Autosekciju"(Partizanska knjiga), ili Ljubomir Koraćević koji je autor knjige "U zemlji Franje Josifa" (Književna opština Vršac).

Roman 'Pakrac' Vladana Matijevića nagrađen prošle nedelje
Roman "Pakrac" Vladana Matijevića nagrađen prošle nedeljefoto: Kurir

Zanimljivo je da je jedan od kandidata Vladan Matijević, prošle nedelje proglašen lauretom Beogradskog pobednika za roman "Pakrac".

Danica Vukićević
foto: ATA images

Podsećamo, dobitnica NIN-ove nagrade za 2023. godinu bila je Danica Vukićević. Njen roman "Unutrašnje more" oduševio je žiri, ali i čitalačku publiku.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:07

Sajam knjiga redovi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track