MOJ SIMBOLIČKI POVRATAK RODNOM VRBASU: Književnik, čija je zbirka priča Granična stanja nagrađena, za Kurir deli svoje impresije
Foto: Dragana Udovičić

uspeh

MOJ SIMBOLIČKI POVRATAK RODNOM VRBASU: Književnik, čija je zbirka priča Granična stanja nagrađena, za Kurir deli svoje impresije

Kultura -

Nagrada Zlatni suncokret za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2023. godini pripala je Igoru Marojeviću za zbirku priča "Granična stanja" (izdavač "Dereta"). Žiri u sastavu Dragan Jovanović Danilov, Milica Vučković i Vladimir Gvozden istakao je da se ovo delo izdvaja zbog uverljivog prikaza savremenosti, lakoće pripovedanja, osobene duhovitosti i ironije.

Igor Marojević
foto: Dragana Udovičić

Kako je autor otkrio za Kurir, ovo priznanje ima posebno mesto za njega, budući da je vezano za njegov rodni Vrbas.

- Živimo izrazito mračnu stvarnost. Nažalost, rekorderi smo i po broju žrtava, nalazimo se u top 10 najmasovnijih ubistava koje je počinio pojedinac u Evropi u XXI veku. Ipak, većina pisaca, proznih i pozorišnih, ali nažalost i čitalaca, nastoje da pobegnu od toga u obmanjivu "pozitivnost". Drago mi je što se rad na rasvetljavanju tegobne zbilje ipak isplati, što dokazuje Vitalova nagrada. Ovo priznanje za mene mora imati poseban značaj jer sam rođen u Vrbasu. Tako za mene ova nagrada, između ostalog, predstavlja simbolički povratak rodnom gradu - istakao je Igor Marojević.

Igor Marojević
foto: Dragana Udovičić

Književnik, koji je 27. laureat ovog priznanja, do sada je objavio devet romana, jednu novelu, kao i knjigu eseja. Njegova dela prevođena su na više od 15 jezika, a dobitnik je i Andrićeve nagrade, nagrade "Meša Selimović", Nagrade grada Beograda "Despot Stefan Lazarević", Zlatnog beočuga i Nagrade iz Fonda "Borislav Pekić".

Igor Marojević
foto: Kurir tv

Podsećamo, prošlogodišnji laureat bio je Vladimir Kecmanović s romanom "Kad đavoli polete". Nagrada, koja podrazumeva diplomu i novčani iznos, biće uručena u februaru u Beogradu.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:07

Sajam knjiga redovi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track