SVI STE VOLELI NJEN ROMAN I FILM LETO KAD SAM NAUČILA DA LETIM: Prva knjiga Jasminke Petrović o GIGI u novom ruhu
Foto: ATA images

PREPORUKA

SVI STE VOLELI NJEN ROMAN I FILM LETO KAD SAM NAUČILA DA LETIM: Prva knjiga Jasminke Petrović o GIGI u novom ruhu

Kultura -

Izdavačka kuća Kreativni centar objavila je novo izdanje prve knjige Jasminke Petrović "Giga pravi more".

Giga pravi more
foto: Kreativni centar

Priča o toj knjizi već niz godina poput legende kruži među pratiocima Jasminke Petrović i onima što podržavaju njen rad. Za Gigu zna široka čitalačka publika, ali su zapravo retki oni koji su zaista imali tu privilegiju da vide i pročitaju ovu njenu knjigu. Sve to i nije tako neobično ukoliko se ima u vidu činjenica da se prvo izdanje u nevelikom tiražu pojavilo sada već davne 1996. godine. Pored značaja koji ova priča nosi sama po sebi, treba naglasiti i to da je prvo izdanje objavljeno sa ilustracijama Dobrosava Boba Živkovića (izdavač SMS Tim Talenata), što je već tada najavilo neraskidivu i veoma uspešnu saradnju ove autorke i njenog najvernijeg ilustratora, kao i sve potonje knjige koje su radili zajedno, a po kojima ih već dugo poznajemo i zbog kojih ih volimo.

Ana Petrović
foto: Privatna Arhiva

Danas se knjiga Giga pravi more nalazi pred nama u novom ruhu i sa ilustracijama Ane Petrović. Na sasvim poseban i simboličan način ona nas vraća samim počecima rada Jasminke Petrović i još jednom podseća na ono najbolje i najmoćnije u njenom književnom delu. Moglo bi se gotovo reći da sveukupno stvaralaštvo te autorke stoji na ramenima ove nevelike knjige.

Giga pravi more
foto: Kreativni centar

Giga i Cvrčak, junaci priče, uvode nas u prostor mašte i igre, tamo gde ima i smeha i radosti, gde su dani obojeni živim bojama. Tu nemoguće postaje moguće i stvarno, pa tako i jedno more, veliko i plavo, o kojem nam, između ostalog, govori i jedna pesma (Plavo more Igora Petrovića) može da postane rođendanski poklon. Ipak, taj živopisni svet dvojice dečaka koji se igraju u pesku ispred jedne sasvim obične zgrade, u jednom sasvim običnom i bezimenom gradu, nije odvojen od realnosti – naprotiv. Jasminka Petrović je, kao i mnogo puta kasnije u svom stvaralaštvu, verna u prikazu slike odrastanja, pa tu ima i teških tema, koje poput odjeka stvarnosti stižu iz sveta odraslih i bolno se prelamaju kroz dečje živote. Giga i Cvrčak ih tumače i doživljavaju na svoj način, svojim opsegom emocija i saznanja koja su im dostupna, pokazujući nam koliko je svet detinjstva moćan, ali ujedno i ranjiv i nemoćan da se zaštiti od udaraca što dolaze spolja.

Giga pravi more
foto: Kreativni centar

Otuda ovi junaci koji govore iz perspektive deteta šalju veoma snažne poruke mnogo starijim čitaocima – u prvom redu odraslima, koji su odgovorni za to kakav svet stvaraju i ostavljaju svojoj deci, navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track