ŽIKINA DINASTIJA ZABRANJENA ZBOG TITA: Omiljeni film želeli su da vide milioni a onda na scenu stupio BROZ i sve je PROPALO ZA DAN
Foto: Printscreen, Profimedia

sve se promenilo

ŽIKINA DINASTIJA ZABRANJENA ZBOG TITA: Omiljeni film želeli su da vide milioni a onda na scenu stupio BROZ i sve je PROPALO ZA DAN

Kultura -

Serijal "Žikina dinastija" ostvario je nezapamćen uspeh u Jugoslaviji i Sovjetskom savezu. Saga o ljubavnim jadima Bobe i Marije, lako se pretvara u komično druženje prijatelja Žike i Milana.

Dragomir Gidra Bojanić, Dragomir Bojanić Gidra
foto: Printscreen/Youtube

I gotovo da nema osobe, koja nije pogledala bar jedan isečak i nije upoznata sa dogodovštinama dva najčuvenija prijatelja i njihovih porodica.

Neverovatne brojke

Prvi film ovog ciklusa "Lude godine" snimljen je 1977. godine i bio je zamišljen kao tinejdžerska priča o problemima mladih, ubrzo je to postala komedija, pre svega zbog dva glavna lika - Žike Pavlovića i Milana Todorovića.

Boba i Marija, Marija i Boba, Lude godine, Vladimir Petrović
foto: Printscreen/Youtube

Imao je veliku gledanost i zato je snimljeno deset nastavaka „Ludih godina“, svaki nastavak ima naziv ali zbog najpopularnijeg lika Žike Pavlovića svi nastavci su poznati kao Žikina dinastija. Ovaj serijal je proslavio glumce Dragomira Bojanića i Marka Todorovića, a snimani su sve do 1992. godine.

Drugi deo

Dragomir Bojanić Gidra, Gidra
foto: Printscreen

Drugi nastavak serijala "Lude godine" u režiji Zorana Čalića je premijerno emitovan 31. januara 1980. godine i od početka je postojalo veliko interesovanje za ovo ostvarenje.

Svi su se interesovali za nastavak ljubavne sage između Bobe i Marije, a publika je čekala u redovima da nabavi karte za projekciju.

Rialda Kadrić, Marija, Žikina Dinastija
foto: Printskrin / You Tube

Kako se tada pisalo u medijima, interesovanje za nastavak ove sage je bilo toliko da je došlo do zastoja u prikazivanju ostalih filmova te godine. Beogradski bioskopi su u udarnim terminima puštali ovaj film sve do 4. maja.

Preokret

Međutim, smrt Josipa Broza Tita promenila je ne samo sudbinu jedne zemlje, već i budućnost ovog filma.

- Umro je drug Tito - odjeknulo je televizorima širom Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Preminuo je doživotni predsednik države, a dani žalosti su nastupili. Cela zemlja je bila zavijena u crno.

Film koji je samo u periodu od 31. januara do 4. maja pogledalo 600.000 gledalaca je stopiran. Nakon smrti Josipa Broza Tita, u Jugoslaviji su nastupili dani žalosti, što je značilo da se filmovi nisu emitovali. Na listi filmova koji su skinuti sa repertoara je i ova komedija.

Žikina Dinastija
foto: Prinscreen

Predviđanja su dostizala velike brojke, očekivalo se da će dostići i milion posetilaca, ali je Titova smrt prekinula ovaj niz.

Dani Titove smrti i sahrane opisani su kao najtužniji dani u istoriji Socijalističke federativne republike Jugoslavije, a kada su prošli ljudi su nastavili da tuguju u sebi, sudbina filma ostala je zapečaćena.

Gidra i vicevi

Dragomir Bojanić Gidra, Josip Broz Tito
foto: Profimedia, Printscreen, Shutterstock

A glavni protagonista filma Dragomir Bojanić Gidra imao je takođe problema zbog maršala Josipa Broza Tita. Glumac je jednom prilikom završio u zatvoru zbog viceva na račun državnika, otkrio je njegov kolega Nikola Kojo.

Gidra kao Gidra, ništa nije moglo da ga spreči da do kraja bude beskrajno duhovit, tako su glumca kada su mu došli u posetu zatekli kako te iste viceve priča policajcima, koji su bili oduševljeni njegovim smislom za humor.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:31

GLUMICI TRAŽILI DA SE SKINE DO GOLE KOŽE! Bila u frci, nije znala šta će, a onda joj prišao LEGENDARNI GIDRA i rekao joj OVO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track