IZLOŽBA ALEKSANDRA RAKEZIĆA "FLEKA NA ZIDU" NA KOLARCU: Kako odbačena slika može da postane umetničko delo
Foto: Ustupljene fotografije

Ne propustite

IZLOŽBA ALEKSANDRA RAKEZIĆA "FLEKA NA ZIDU" NA KOLARCU: Kako odbačena slika može da postane umetničko delo

Kultura -

U Galeriji Kolarčeve zadužbine u utorak u 19 časova biće otvorena izložba "Fleka na zidu" Aleksandra Rakezića. Radove publika može da pogleda do 24. februara.

- Može li slika preuzeta iz masovnih medija koju je odbacila kulturna javnost tradicionalnim slikarskim postupkom prevazići status replike i postati suvereno umetničko delo? - pita se autor.

Aleksandar Rakezić
foto: Ustupljene fotografije

Serija slika pod nazivom "Imago" nastaje u okviru doktorsko-umetničkog projekta na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Glavna okosnica istraživanja je fenomen slike s fokusom na slike iz masovnih medija, pre svega iz digitalne sfere. Predlošci su digitalne kompjuterski generisane ili foto-montirane slike bez autorstva koje u sebi sadrže motiv srca. Ovakvi sadržaji koje ljudi razmenjuju u digitalnoj komunikaciji mogu se naći i na pozadinama (wallpaper) telefona i računara...

Aleksandar Rakezić
foto: Ustupljene fotografije

Aleksandar Rakezić je rođen 1995. godine u Kraljevu. Osnovne i master studije slikarstva završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, klasa prof. Milete Prodanovića. Kao stipendista Vlade Francuske provodi semestar na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu, studio Gijom Paris, 2019-2020. Trenutno je treća godina doktorskih studija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Njegovi radovi se nalaze u privatnim kolekcijama u Nemačkoj, Francuskoj i Švedskoj. Živi i radi u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track