Najnovije vesti

"PUTIN KORISTI BIKOVIĆA ZA SVOJE CILJEVE I PROPAGANDU" Sramni napadi na srpskog glumca na francuskoj televiziji: "ON JE CINIK"
Foto: Printscreen YouTube

ORGANIZOVALI CELU DEBATU

"PUTIN KORISTI BIKOVIĆA ZA SVOJE CILJEVE I PROPAGANDU" Sramni napadi na srpskog glumca na francuskoj televiziji: "ON JE CINIK"

Kultura -

Veliku pažnju kako srpske tako i svetske javnosti izazvala je vest da je HBO otkazao ulogu našem Milošu Bikoviću u seriji „Beli lotos“ zbog navodne podrške Rusiji i odsustva javne osude njene „invazije“ na Ukrajinu.

Ova vest je izazvala jake reakcije i u francuskim medijima, a pored više nego korektnog teksta francuskog BFMTV-a, na jednom od tri najgledanija informativna kanala LCI, Miloš Biković je žestoko napadan. Međutim, u komentarima ove emisije na zvaničnom Jutjub kanalu, srpski glumac je dobio veliku podršku Francuza.

Miloš Biković
foto: Printscreen YouTube

U debati pod naslovom „Smatran pro-Putinom, jedan glumac izbačen iz Holivuda“ učestvovalo je nekoliko gostiju, među kojima je bila i Aline Le Bail-Kremer (saosnivačica organizacije Stand with Ukraine), koja je pozdravila ovakvu odluku američkog kanala.

U uvodnoj reči voditelj emisije je objasnio odluku američkog kanala da raskine ugovor sa srpskim glumcem obrazlažući odluku navodnom činjenicom da je Miloš Biković pro-Putin i da je u „nekoliko navrata pozdravio ilegalnu aneksiju Krima“ i što „nije 2022. godine osudio ruski invaziju na Ukrajinu“.

Miloš Biković
foto: Printscreen YouTube

Aline Le Bail-Kremer je objasnila da je Miloš Biković išao nekoliko puta u Rusiju i da je radio sa ljudima bliskim ruskom režimu, te zaključila da s tim u vezi nema sumnje u političku orjentaciju srpskog glumca. Naglasila je da je Biković išao na Krim i podržao aneksiju, što je za nju jedan zločin, pozivajući se na reči poljskog predsednika.

„Evidentno je da ovo nije cenzura sedme umetnosti već politički postupak ovog gospodina koji je Rus zahvaljujući volji Vladimira Putina, rekla je Aline Le Bail-Kremer dodavši da ovakve glumce ruski predsednik samo koristi za svoje ciljeve i propagandu. Ona takođe optužuje Bikovića da nije reagovao u osudi Rusije za rat u Ukrajini nazivajući srpskog glumca cinikom.

Bivši ambasador Francuske u Rusiji, Klaude Blanhemaison je govorio generalno o uticaju fimske industrije na propagandu i političke poruke. Tako je naglasio da uprkos zabrani američkih filmova u Rusiji, oni se tajno gledaju po bioskopima u predgrađima Moskve. „Posle Putina, Rusija će ponovo postati evropska država“, dodao je.

Gosti u studiju su se složili da filmovi mogu biti propaganda i naveli jedan kineski film namenjen Africi koji govori o „lošim zapadnjacima“. Dodali su da su Staljin i Hitler obožavali filmove. U daljem delu emisije je voditelj citirao izjavu Miloša Bikovića pošto je doneta odluka o njegovom raskidu ugovora.

Gosti u studiju su rekli da srpski glumac plaća skupo rat informacija koje Rusija nameće Zapadu i zapadnim vrednostima.

(Kurir.rs/ ssup.fr/ L. S)

Bonus video:

02:17

NIJE BIKOVIĆ BRED PIT, HBO NIJE HTEO DA RIZIKUJE Miroslav Lekić o optužbama Ukrajine: Politika se meša u umetnost, pa je uništi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track