PRVI PUT JE STAO NA TU SCENU SA 13 GODINA, A SAD STIGLA NAJVEĆA NAGRADA: Dan BDP obeležen dodelom godišnjih priznanjima
Foto: Zoran Jevtić

lepo

PRVI PUT JE STAO NA TU SCENU SA 13 GODINA, A SAD STIGLA NAJVEĆA NAGRADA: Dan BDP obeležen dodelom godišnjih priznanjima

Kultura -

Dan pozorišta, tradicionalno, u Beogradskom dramskom obeležen je danas dodelom godišnjih priznanja.

Beogradsko dramsko pozorište je postavilo i kutak Jagoša Markovića u čast reditelju koji je preminuo u septembru prošle godine.

Kutak Jagoša Markovića u Beogradskom dramskom pozorištu
Kutak Jagoša Markovića u Beogradskom dramskom pozorištufoto: Kurir

"Voli te BDP. Bicikl Jagoša Markovića", piše na postolju na kome stoji bicikl kojim je pokojni reditelj dolazio na probe, a kutak krasi i njegov nacrtani portret.

Miloš Biković
foto: Kurir

Najznačajnija nagrada, "Tatjana Lukjanova" (za višegodišnji doprinos BDP i pozorišnom životu Srbije) dodeljena je Milošu Bikoviću - za predstavu "Laž".

On se istakao svoim talentom na sceni, a primetan je i njegov zapaženi uspeh u zemlji i regionu.

- Ako se čovek sastoji od duha i tela, onda bi i pozorište trebalo da se sastoji iz toga. Duh je smisao i ono što ne možemo da percipiramo bez tela, a telo je forma. Zbog toga je pozorište tačka duha i tela. Radujem se što sam prve korake napravio u ovom pozorištu igrajući sa Draganom Nikolićem. U pozorištu sam od 14 godine i radujem se što ova kuća dobija na snazi, sjaju i zdravlju i što je zapolsilo mnogo mladih i talentovanih kolega. Pozorište postaje mesto susreta gde se duh i telo u tom stvaralačkom daru trijumfuju. Hvala vam najlepše, hvala kolegama i što pomažete da pozoritše stavimo u prvi plan u vreme kad se umetnost bori za svoje mesto i pažnju koju treba da dobije - istakao je umetnik.

Tamara Krcunović, Predstava Laž
foto: Miša Obradović

Priznanja za umetničko ostvarenje pripala su Svetozaru Cvetkoviću, Ozrenu Grabariću, Ivi Ilinčić i Dragani Udovičić.

Faust, Ozren Grabarić, Svetozar Cvetković
foto: Dragana Udivičić

Za Kurir je ranije o vezi s ovom kućom govorio Biković.

- U BDP sam odigrao svoju prvu profesionalnu predstavu s Draganom Nikolićem. Imao sam tada 13 godina. U komadu "Frederik ili Bulevar zločina" imao sam malu ulogu, izgovorio sam jednu ili dve replike. Posle fakulteta igrao sam u predstavi "Kad su cvetale tikve", koja puni sale BDP već osam godina. Igrao sam predstave u Ateljeu 212 i Narodnom pozorištu, ali me put nekako stalno vraća u ovo pozorište.

Miloš Biković
foto: Damir Dervišagić

Pre svog 34. rođendana Miloš je postao prvak Beogradskog dramskog pozorišta. Sa 31 godinom primljen je za stalnog člana ansambla na Crvenom krstu, a novi upravnik Jug Radivojević ubrzo mu je dodelio status prvaka kuće.

- Miloš je status zaslužio brojem nagrada u Srbiji i Rusiji. On nema veliki broj premijera kao neke njegove druge kolege, ali svaka predstava s njim na repertoaru igra se na kartu više - kaže Radivojević za Kurir.

Bonus video:

05:42

BIKOVIĆ JE IZBAČEN IZ SERIJE IZ OVA DVA RAZLOGA! Glumac iz Njujorka: Čudi me da je uopšte i dobio ulogu u takvom projektu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track