IZ NJUJORKA PRAVO NA FEST! Reditelj Luka Bursać: Teško je bilo snimiti ovaj omnibus, a moj novi film biće srpski "ROMEO I JULIJA"
Foto: ATA images

INTERVJU

IZ NJUJORKA PRAVO NA FEST! Reditelj Luka Bursać: Teško je bilo snimiti ovaj omnibus, a moj novi film biće srpski "ROMEO I JULIJA"

Kultura -

Reditelj Luka Bursać još 2018. godine počeo je s pripremama za snimanje filma "Videoteka", koji je juče i premijerno prikazan na Festu. Priča počinje nakon neuspele pljačke, kada lokalni bandit pronalazi utočište u napuštenom video-klubu. Primoran da tu provede noć, odlučuje da pogleda tri filma koja će ga odvesti u čudesne svetove ispunjene herojima, zlikovcima i magijom.

- Izgledalo je da će biti lakše uraditi omnibus od četiri filma. On se obično radi zato što nemate dovoljno novca i onda pokušate u taj format da upakujete više reditelja, da bi došli do dugometražnog filma. "Videoteka" je mali presedan zato što sam ja reditelj četiri priče koje izgledaju potpuno estetski drugačije - kaže Luka.

Luka Bursać
foto: ATA images

Koliko je uticaj na neka rešenja u filmu imao vaš život u Americi?

- Sve je samo talenat. Šalim se. Naravno da je imalo uticaja, a neki bi rekli da je to Karpenter "jedan kroz jedan", iako ljudi ne prepoznaju. Trudim se da nekako uvek zaobilazim trendove, i u životu i na filmu. Uvek sam bio nekako na margini, tako da možda otud taj bunt. Ovde mi je to bilo veoma važno, bar za Reljinu priču i u filmu.

Koliko vam je Relja Popović pomogao oko muzike?

- Pomogao mi je, na kraju, oko autorskih prava. U filmu zapravo nema nijedne njegove pesme. Pokušavao sam da ga ubedim da nešto uradimo. Ima dosta dobre muzike, ali autorske. Velika pomoć mi je bio kompozitor iz Nemačke Herman Kop.

Relja Popović
foto: Fest

Imate poziv da se preselite za Ameriku.

- Da, malo je pompezno to najavljeno. Proveo sam šest meseci u Njujorku, vratio sam se pre dva meseca i trenutno sam u procesu dobijanja radne vize, tako da je još nezahvalno da govorim o toj temi.

Da li biste radili seriju?

- Sve više me to privlači.

Aktuelni su biografski filmovi. Da li biste snimili jedan o Reljinom životu?

- Relja me inspiriše. Zapravo završavam jedan scenario koji se bavi, rekao bih opet, kao iz jedne urbane perspektive, onako malo pomereno, jednim klasnim sukobom između zaljubljenog para, kao neka urbana srpska verzija "Romea i Julije". Tako da videćemo šta će da se desi s tim, ali razvija se, možda pređe u format TV serije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track