KONAČNO PRED PUBLIKOM: Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka" u Konaku kneginje Ljubice, a evo šta će još biti IZLOŽENO
Foto: Privatna Arhiva

Muzej grada Beograda

KONAČNO PRED PUBLIKOM: Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka" u Konaku kneginje Ljubice, a evo šta će još biti IZLOŽENO

Kultura -

Konak kneginje Ljubice u Beogradu biće dom za sliku "Odmor bašibozuka" Paje Jovanovića. Ceo koncept ove izložbe biće predstavljen u utorak pre podne, a na njemu će biti i ministarka kulture Maja Gojković.

U autentičnom ambijentu Konaka, koji odgovara epohi i duhu orijentalnog stila, moći ćete da vidite najnoviju sliku otkupljenu za kolekciju Muzeja grada Beograda na aukciji kod londonskog "Sotbija".

Paja Jovanović
foto: Nebojša Babić

Ova akvizicija predstavlja najznačajniju kupovinu muzejskog predmeta do sada, koju je Muzej grada Beograda ostvario uz pomoć Vlade Republike Srbije. Delo predstavlja jednu od najlepših slika Jovanovićeve orijentalističke faze. Rađeno je tehnikom ulja na dasci krajem 19. veka. Odlikuje se izvanrednom minucioznošću detalja, izuzetno vešto dočaranih planova u kompoziciji. Pored slike, u Konaku će biti izložen deo legata Paje Jovanovića, štafelaj, paleta i drugi predmeti iz umetnikovog ateljea.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track