ODMOR BAŠIBOZUKA KONAČNO PRED PUBLIKOM: Slika čuvenog Paje Jovanovića prvi put izložena u Konaku kneginje Ljubice
Foto: Arhiva, Muzej grada Beograda

prvi put u Srbiji

ODMOR BAŠIBOZUKA KONAČNO PRED PUBLIKOM: Slika čuvenog Paje Jovanovića prvi put izložena u Konaku kneginje Ljubice

Kultura -

Slika "Odmor bašibozuka" Paje Jovanovića, koju je Muzej grada Beograda kupio prošle godine na aukciji u Londonu, izložena je danas u Konaku kneginje Ljubice.

Ljubitelji umetnosti moći će u autentičnom ambijentu Konaka, koji odgovara epohi i duhu orijentalnog stila tokom marta meseca da pogledaju ovo vredno delo.

Paja Jovanović
foto: Kurir

Ministarka kulture Maja Gojković prisustvovala je predstavljanju slike i tom prilikom istakla da je reč o slici koju je Srbija željno iščekivala.

- Posle dugog putovanja, slika "Odmor bašibozuka" je konačno stigla u Konak kneginje Ljubice. Po ko zna koji put sam impresionirana delom Paje Jovanovića. Zajedničkim snagama smo uspeli da vratimo ovo vredno delo kući, jer je svakom radu Paje Jovanovića mesto u Srbiji. Država je pokazala brigu za vredna dela naših umetnika koja se nalaze svuda u svetu - istakla je ministarka kulture.

Paja Jovanović
foto: Kurir

Ovo delo prodato je na aukciji za 304.800 funti, odnosno 349.500 evra, iako je pre aukcije procenjivano na iznos od 70.000 do 100.000 funti.

- Diretkori ustanova kulture najbolje znaju koliko je teško učestvovati na ovakvim aukicjama, jer imate nevidljive kupce iza sebe za koje nikada sa sigurnošću ne možete da tvrdite sa koliko novca će učestvovati u nadmetanju. Zahvaljujem se svim ljudima koje smo kontaktirali i koji su uslišili apel države i povukli se sa tog tržišta. Prema informacijama koje imam glavni konkurent se povukao kada je video koliko je naša država uporna u nameri da kupi sliku - objasnila je Gojković.

Paja Jovanović
foto: Nebojša Babić

Delo predstavlja jednu od najlepših slika Jovanovićeve orijentalističke faze. Rađeno je tehnikom ulja na dasci krajem 19. veka. Odlikuje se izvanrednom minucioznošću detalja, izuzetno vešto dočaranih planova u kompoziciji. Pored slike, u Konaku će biti izložen deo legata Paje Jovanovića, štafelaj, paleta i drugi predmeti iz umetnikovog ateljea.

Bonus video:

00:24

Slika Paje Jovanovića stigla kući

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track