"HEROJI HALIJARDA" U AMERIČKOM KONGRESU NA KAPITOL HILU: Film Radoša Bajića biće emitovan pred POLITIČKOM i KULTURNOM elitom
Foto: Contrast Studios

ma bravo!

"HEROJI HALIJARDA" U AMERIČKOM KONGRESU NA KAPITOL HILU: Film Radoša Bajića biće emitovan pred POLITIČKOM i KULTURNOM elitom

Kultura -

Gledaoci u Srbiji nestrpljivo iščekuju premijerno emitovanje televizijske serije "Vazdušni most" autora Radoša Bajića, realizovane u produkciji Telekoma Srbija i Contrast studija - koja na kanalu "Superstar" startuje 9. marta, dok će se na RTS 1 prikazivati od 16. marta.

Radoš Bajić
foto: Contrast studio, Privatna Arhiva

U međuvremenu, na drugim krajevima hemisfere, kako na zapadu tako i na istoku, Bajićev igrani film, istorijski spektakl "Heroji Halijarda", niže nove uspehe, "spajajući" Vašington i Moskvu, te uznemirujuće suprotstavljene centre moći.

Naime, ovo filmsko ostvarenje inspirisano najvećom akcijom spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva, čija je realizacija trajala više od pet godina, danas će biti prikazano u američkom Kongresu na Kapitol Hilu. Ovom važnom kulturnom događaju koji u fokusu ima filmsku priču bitnu za američku istoriju, pored kongresmena američkog Senata, prisustvovaće brojne ugledne ličnosti iz američkog javnog i kulturnog života.

Amerika, Radoš Bajić, Heroji Halijarda
foto: Contrast Studios

Ispred ekipe filma, pored scenariste i reditelja Radoša Bajića, odabranim američkim gledaocima će se predstaviti producent i tumač jedne od uloga Nedeljko Bajić, američki glumci koji u filmu igraju neke od glavnih uloga - Stiven Mur i Nikola Kent, kao i Direktorka direkcije za multimediju Telekoma Srbija, Aleksandra Martinović.

- Ukazana nam je velika čast jer su "Heroji Halijarda" prvi film koji će biti prikazan u američkom Kongresu - ističe Radoš Bajić, uzbuđen zbog ove počasti kakvu zaista nije doživeo nijedan srpski film niti autor.

Pregovori sa distributerima

OČEKUJEMO da ćemo uskoro okončati pregovore sa značajnim američkim distributerima, tako da će se "Heroji Halijarda" uskoro prikazivati u SAD, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu - poručuje prvi producent filma, Nedeljko Bajić.

Za "Herojima" je već i američka premijera - film je otvorio deseti Festival srpskog filma u Čikagu, pred publikom mahom sačinjenom od pripadnika naše dijaspore, ali i od ponosnih i srpskom narodu zahvalnih potomaka onih pilota, spasenih u akciji koja se našla u fokusu, i naslovu ovog spektakla.

Amerika, Radoš Bajić, Heroji Halijarda
foto: Contrast Studios

Ta je publika, premda nije bila sačinjena isključivo od uglednika i moćnika kao ova večerašnja, pokazala koliko je operacija znana pod imenom "Halijard" važna u kolektivnom pamćenju američkog naroda. Tom prilikom odata je počast i Žarku Lauševiću, glumcu koji je briljirao u Bajićevom filmu, a poslednji put se pojavio pred publikom nakon njegove srpske premijere.

serija Važdušni most, Heroji Halijarda
foto: Contrast Studios

Brojne pokušaje saplitanja i diskreditacije, koji realizaciju njegovog grandioznog filmskog poduhvata prate gotovo otpočetka, svakako od mnogo pre prvog prikazivanja, Radoš komentariše tek uzgred, rečima "Lomili su nas, ali film sam sebi krči put".

serija Važdušni most, Heroji Halijarda
foto: Contrast Studios

Bajić dodaje i da će film na neki način "pomiriti" opasno raspolućeni svet, Istok i Zapad, jer je istovremeno pozvan da učestvuje na velikom Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, u aprilu ove godine.

(Kurir.rs/Novosti/T.J.)

Bonus video:

01:43

POSLE SAMOĆE, TIŠINE, TUMARANJU PO BRDIMA, OPET SAM TU SA PORODICOM Radoš Bajić emotivno: Večeras je praznik filma!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track