POVRATAK "KOPELIJE" NA REPERTOAR NARODNOG POZORIŠTA: U čast 100 godina raskošnog baleta prepunog mašte i vedrine
Foto: Nebojša Babić

Ne propustite

POVRATAK "KOPELIJE" NA REPERTOAR NARODNOG POZORIŠTA: U čast 100 godina raskošnog baleta prepunog mašte i vedrine

Kultura -

U čast sto godina od prve postavke baleta "Kopelija" u Narodnom pozorištu, 19. marta na Velikoj sceni biće održana premijerna obnova te romantične predstave urnebesnog zapleta s puno humora i mimike, virtuoznih plesnih umeća i lepršave muzike, u koreografiji Ljubinke i Petra Dobrijevića.

Slomljena lutka

San čudnog doktora Kopelijusa da udahne život svojoj kreaciji, jednoj lutki, prevazilazi priču i postaje univerzalna tema o nekome ko je drugačiji od nas. Svanilda, svojim prerušavanjem u Kopeliju, dovodi ga u zabludu da je to moguće, čini ga srećnim, ali njegovi se snovi ruše saznanjem da je u pitanju samo lutka. Ostaje sam, očajan, sa svojom kreacijom - slomljenom lutkom. Ali Kopelijus, kreator, umetnik, stvaralac, oprašta mladosti i priključuje se sredini koja ga je do tada odbacivala i učestvuje u veselju i proslavi života i mladosti... Kopelijus Ljubinke i Petra Dobrijevića je pomalo i Don Kihot, sanjar, idealista ili balet-majstor koji svojoj kreaciji želi da udahne ono što najbolje zna i ume - dušu plesa.

balet, Predstava Kopelija
foto: Nebojša Babić

U toj svetlucavoj priči o magiji i prevari punoj čarolije i romantike, premijerno izvedenoj 15. decembra 2015. godine na Velikoj sceni, u dekoru Miraša Vuksanovića i kostimima Katarine Grčić Nikolić, glavne uloge poverene su Teodori Spasić (Svanilda), Levu Semenovu (Franc) i Jovici Begojevu (Kopelijus).

Na izvođenju 21. marta nastupiće Margareta Čeromuhina (Svanilda), Toma Križnar (Franc) i Miloš Marijan (Kopelijus).

U predstavi učestvuju celokupni ansambl Baleta i Orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu, pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića. To je u nacionalnom teatru šesta postavka "Kopelije", za koju je originalnu koreografiju, na muziku Lea Deliba, uradio Artur Sen-Leon.

balet, Predstava Kopelija
foto: Nebojša Babić

Ovaj slavni francuski igrač, baletski libretista, koreograf i kompozitor, zajedno sa Šarlom Nuiterom, napisao je i libreto urađen po noveli "Peskar" čuvenog nemačkog pisca, dirigenta i slikara Ernsta Teodora Amadeusa Hofmana.

Bravure

"Kopelija" je raskošan balet, prepun mašte i vedrine, sa očaravajućom muzikom - mešavinom francuskog romantičnog i ruskog neoklasičnog stila, koja kao inspiracija pokretu, donosi široku, veličanstvenu paletu igračkih bravura koje publiku, od one najmlađe pa do baletskih sladokusaca, nijednog trenutka ne ostavljaju ravnodušnom.

Bonus video:

01:13

SPECIJALNI GOST S NEVEROVATNOM PRIČOM: Prvi put igrao balet, uporedo dok ga je gledao! Opisao ovaj fenomen, PA DAO SAVET PLESAČIMA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track