"OTAC MI SE ZVAO MURAT, ALI JE PRE SVEGA BIO SRBIN" Ovo je istina o Kusturičinim precima: "Ja nisam preobraćen, samo sam KRŠTEN"
Foto: ATA images

KRSTIO SE 2005. I DOBIO IME NEMANJA

"OTAC MI SE ZVAO MURAT, ALI JE PRE SVEGA BIO SRBIN" Ovo je istina o Kusturičinim precima: "Ja nisam preobraćen, samo sam KRŠTEN"

Kultura -

Bosanskohercegovački pesnik, pisac i scenarista Abdulah Sidran preminuo je u subotu, 23. marta, u 80. godini života, a oproštajna poruka koja je privukla najveću pažnju javnosti, bila je ona kojom se obratio Emir Kusturica.

Reditelj je izjavio za Srnu da, iako je Abdulah Sidran njega davno sahranio, evo on živ i zdrav izražava žaljenje zbog njegove smrti.

Emir Kusturica, Abdulah Sidran
foto: Stefan Jokić, EPA Khaled Elfiqi

- Mislim da će mnogo potoka poteći sa Bjelava, bujičnih voda sa Vratnika, mnogo će bara u Hrasnom nastati i nestati, mnogo će vode proteći, mnogo kiša pasti, i mnogo zima i leta proći dok se ne pojavi takav talenat kao što je bio Abudalah Sidran - navodi se u poruci Kusturice povodom smrti Sidrana.

Poruka Kusturice se istakla budući da nije nikakva tajna da su njih dvojica bili u sukobu.

80-ih godina, Kusturica i Sidran su bili vrlo uspešan filmski tandem, a nakon dobijanja Zlatne palme u Kanu za film “Otac na službenom putu”, bili su upisani zlatnim slovima u jugoslovensku kinematografiju.

Film, Filmovi, Emir Kusturica, Abdulah Sidran
foto: Stefan Jokić, Nemnja Pančić

“Kada smo radili scenario za film "Otac na službenom putu", zaključavao me je u hotelu”

Sidran je svojevremeno govorio o saradnji sa Kusturicom, te zamerkama koje je režiser imao na njegov račun.

- Njemu je sigurno dosta tog belaja da me kupi iz kafane, da mi ne da da popijem, da me vodi za ruku u hotel. Sećam se kada smo radili scenario "Oca" da me je zaključavao u jednom dubrovačkom hotelu da ne bih slučajno kliznuo i našao se u ambijentu lokala - kazao je Sidran.

Emir Kusturica
foto: ATA images

Kusturica je još pre početka rata izabrao svoju stranu.

U intervjuu za Vreme iz 2011. godine progovorio je, ne direktno, ali je ipak otkrio da je u jednom trenutku verovao da je Slobodan Milošević imao viziju, a sve to zahvaljujući ocu sarajevskog režisera.

- Poverovao sam, između ostalog, i što je moj otac Murat, koji je bio stub moje životne arhitektonike govorio: "Da nema Miloševića, nas partizane bi zapišavali po ulicama". Ne zaboravite da je to bilo vreme kada je Vuk Drašković, kao vodeći opozicionar, poručivao da će svako ko Raškom zemljom bude nosio turski, ili bilo čiji drugi barjak osim srpskog, ostati i bez ruke i bez barjaka. Hteo sam čak i da istetoviram Miloševićev lik na ramenu. Voleo sam da mogu tako nekome intenzivno da pripadam, ali on nije do kraja ispunio tu moju želju da vodi zemlju koju volim i kojoj pripadam, i koja me do kraja stavlja pod nečiji autoritet. On nije bio taj - rekao je Kusturica tada, prenosi pressmediabih.com.

Emir Kusturica
foto: Profimedia

Sidran je, inače, za Murata Kusturicu, sa kojim se družio, tvrdio da je član neke obaveštajne službe (UDBA ili KOS), te da mu je posao novinara zapravo bio fiktivan.

Nakon okončanja rata, Abdulah i Emir su se susreli 2010. godine u Goraždu.

“Moj otac se zvao Murat, ali je pre svega bio Srbin”

Ono što je našoj javnosti poznato je da je Kusturica 2005. godine promenio veru. Krstio se u pravoslavnom manastiru Savina, nedaleko od Herceg Novog.

Emir Kusturica
foto: ATA images

Tvrdio je da je njegov otac Murat bio ateista, a da se izjašnjavao kao Srbin.

- Oca pre svega, koji je bio zagledan u ideale. To je izvor mog identiteta. Moj otac se zvao Murat, ali on je pre svega bio Srbin, čak i više od onoga što moj ukus može da primi. Drugi aspekt, kulturološki, mnogo je značajniji, jer se i Andrić, koji je moj literarni i filozofski ideal, vezao za ovu stranu, ona stradava najviše i kada čovek bira gde će, logično je da je uz one kojima je najteže. To je bila moja odluka. Tu odluku sam doneo kada sam shvatio da je nemoguće biti Jugoslaven. Moja ideja krštenja je bila više socijalnog porekla, jer je moje shvatanje religije bilo uspostavljeno više na nivou kulture religioznosti, tako da mi pripadanje tradiciji nije teško palo”, kazao je Kusturica jednom prilikom.

Emir Kusturica, Kustendorf, Mećavnik
foto: Ana Paunković

Govoreći o svojim precima, istakao je da je njegova porodica delimično preobraćena u islam, “ali su i dalje praktikovali pravoslavlje”.

Emir Kusturica prihvatio je pravoslavlje i uzeo kršteno ime Nemanja 2005.

- Moja porodica delimično je preobraćena u islam, ali je i dalje praktikovala pravoslavlje. Niko u mojoj porodici nije ispovedao islam. Ja nisam preobraćen, ja sam samo kršten. Moja predviđanja su da smo mi hrišćani na ivici istrebljenja. Kada sam kršten, hrišćanstvo nije bilo u dobroj poziciji, ali pošto verujem u kulturu, verujem i u Boga. Verujem da se on javlja kroz kulturu - istakao je Kusturica svojevremeno za armenpress.am otkrivši da su mu preci 250 godina bili muslimani, ali da su pre toga bili pravoslavni hrišćani.

(Kurir.rs/ L. S)

Bonus video:

02:34

Emir Kusturica govor

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track